2013. április 25., csütörtök

A nagy kérdés: talál-e az NFA embert, aki hajlandó belerondítani a kajászói közbirtokosságba?

Az új bérlő sem kezdett munkába, visszamondta a szerződést

Kajászói földügy: a földalap kezelője őriztette a kajászói táblát (frissítve)

forrás: http://feol.hu/hirek/kajaszoi-foldugy...; 2013. április 25., 12:27 szerző: Klecska Ernő/Fejér Megyei Hírlap
Kajászó – Új bérlője lett a korábban a helyi gazdák által művelésbe fogott kajászói tábla egy részének, ám végül nem művelte meg területét. Az NFA is nyilatkozott.

A bérlő ma (csütörtök) reggel kezdett volna munkába a területen, de miután konzultált a helyben lévő állami földek bérbeadásának gyakorlata ellen hosszú ideje tiltakozó, gazdatanácsot alapító helyi gazdálkodókkal, elállt szándékától. Információink szerint korábban már egy másik bérlő is visszalépett. A kajászóiak nem is tudtak arról, hogy a terület e részére korábban újabb pályázatot írtak ki. A parcellákat éjszaka és reggel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) őriztette.
Böcsödiné Csányi Zsuzsanna, a Kajászói Gazdatanács képviselője az FMH kérdésére elmondta: hétfőn délután megkereste őket egy gazda, hogy neki ajánlott az NFA szerződést a 64 hektáros területre, de ő inkább meg szeretné tudni, mi a kajászóiak szándéka?
- Mondtuk: mi azt a harcot, amit azért vívunk, hogy a földeket a helyben, gazdálkodásból élő családok vehessék bérbe és művelhessék, nem adjuk föl, folytatni fogjuk – emlékezett vissza. A gazda ezért végül elállt az ügytől és nem írta alá a szerződést. Másnap egy tabajdi gazda jelentkezett, hogy ő viszont aláírta a szerződés, de ő is szeretne egyeztetni a helyiekkel. Ennek eredményeként – bár eredeti bejelentése szerint csütörtök reggel elkezdte volna megművelni a területet -, végül nem jelent meg a területen, sőt csütörtök reggel vissza is mondta a szerződést, ebben nem vesz részt.

Ezzel egy időben éjjel nagy jövés-menést tapasztaltak a faluban. Mint kiderült: az NFA őriztetni kezdte a területet, hogy a helyi gazdák nehogy bevessék éjjel.

- A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) minden esetben a törvények szerint jár el. Így van ez a kajászói földek esetében is. Az 1200 hektár és a 6000 aranykorona összeszámítási szabálynak minden nyertes pályázó eleget tett. Így van ez a kápolnásnyéki nyertes esetében is, aki két pályázaton nyert. A második birtoktest aranykorona érték szerinti többlet területét az NFA a szabályok szerint leválasztotta - válaszolta az FMH kérdéseire az alapkezelő.

A területen az NFA 2012.11.01.-től a törvényesen bejegyezett földhasználó. Az őszi munkálatokat a szervezet saját költségén elvégeztette. Mint korábban írták, minden arra alkalmas földet haszonbérleti pályázat útján hasznosítanak: a termőföldet itt is három birtoktestre osztották, amelyen így a jövőben a „Földet a Gazdáknak Program” keretében nyilvános haszonbérleti pályázati eljárás után, új hazai földművesek gazdálkodhatnak. A pályázati eljárás ideje alatt jó gazda módjára a termőföldet megbízási szerződéssel művelésbe adták, mivel föld nem maradhat parlagon.

- Ennek ellenére a napokban kisebb csoportok ezen a területen önkényesen napraforgót vetettek, ezzel kárt okoztak. Minden lehetséges jogi eszközzel fellépünk a törvénytelen földfoglalókkal szemben - áll a kérdéseinkre írt közleményben. E szerint az NFA a település jegyzőjénél birtokvédelmet kért, és feljelentést tett, s nem hagyják, hogy kár érje a magyar államot vagy a nyertes gazdákat. A pályázatokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint történik

- A Kajászón történtek egy kis érdekcsoport öncélú feszültségkeltései. Az NFA visszautasítja a nyomásgyakorlásra tett kísérleteket. Elítéljük, ha bárki törvényellenes cselekedetre buzdítja a keményen dolgozó, becsületes gazdákat - fogalmaz a közlemény.

A földügyek kapcsán a kishantosi biogazdaságnál is történtek fejlemények. Részletek itt!

Klecska Ernő/Fejér Megyei Hírlap

A Gazdatanácsok Szövetsége nyílt válaszlevele itt olvasható: 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése