2013. január 3., csütörtök

Az LMP is támogatja a gazdák pártoktól független önszerveződését

"A szék egy közigazgatási egység, vezetői egyénenként, kivétel nélkül, egy porta tulajdonosai, egy tízes, tehát egy falu tagjai. Otthon semmivel sincs több joguk, mint bármely székelynek.
Meghatározott időszakra választják őket, ez alatt nem csak jogaik,

de komoly kötelezettségeik vannak elsősorban a választóikkal szemben.
A székek között is csak mellérendeltségi, jó szomszédi viszony van. (…)
Feles falu: Közös vagyon, legyen az erdő, tó, folyórész, védművek (szorosok, várak, stb.) kezelésére összeálló falvakat feles (megj.: több fél esetén harmados, negyedes,…, tizedes) falvaknak nevezték. Jogi személyisége, döntési joga volt, de a végrehajtás a falvakra hárult.
Ez a tulajdonforma élő kövület volt. (…)
Ma úgy mondhatnánk, hogy üzletfelek, sőt, üzlettársak voltak. Mint amikor több cég létrehoz egy holding társaságot.” /Barabási László: Székely rendtartás/


A kormány programja is, a földtörvény tervezete is épít a gazdák önszerveződésére, a helyi, települési gazdákból álló testületekre. Az önszerveződés és önrendelkezés, mint emberi alapjog illeti meg minden EU tagállam bármely országának helybéli gazdáit is. A Jobbik és az LMP is támogatja a gazdák pártoktól független önszerveződését. A falvak és községek alappillére volt hajdan a közbirtokosság intézménye, ez a feltámadás, a vidék újraélesztésének feltétele ma is. Az önrendelkezés, a helyi gazdálkodás jó a gazdáknak, jó a vidéknek és jó az önkormányzatoknak is.

Hol van itt BIBI?!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat 

2013. január 2., szerda 10:25; 10:26

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1-2. rész)

Budapest, 2013. január 2., szerda (OS) - Botrányos állami földpályázatok – Az LMP támogatja a gazdák önszerveződését

Az állami földpályázaton kisemmizett, és az igazságtalanságra a figyelmet egy elkeseredett földfoglaló akcióval felhívó gazdákat is képviselő civil szervezet felhívást intézett minden gazdálkodóhoz, hogy a kajászói mintájára alakítsanak települési gazdatanácsokat. Az LMP fontosnak tartja és támogatja a gazdálkodók önszerveződését, és üdvözölné egy új, alulról szerveződő gazdálkodói érdekvédő mozgalom kialakulását.

Ismertté vált az egész országban, hogy a kajászói gazdák a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földbérlet pályázatain egy négyzetméter termőföldhöz sem jutottak, és helyettük Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és egy kápolnásnyéki tetőfedő nyert el minden állami földet a határban. A közfigyelem azért irányult rájuk, mert a helyi gazdák megszerveződtek, hangot adtak véleményüknek, közösen fordultak az NFA elnökéhez és a vidékfejlesztési miniszterhez, majd - amikor válaszra sem méltatták őket - szimbolikusan elfoglalták a földek szerintük őket megillető részét.
 

Nem ők az egyetlenek, akiket az állami földpályázatokon hátrány ért a jó kapcsolatokkal rendelkező új földesurakkal szemben. Az LMP ezért támogatja és fontosnak tartja a gazdálkodók önszerveződését, mert így közösen át tudják tekinteni a településük határában lévő földek helyzetét, megteremthetik a helyi gazdák érdekképviseletét, és részt vehetnek a helyi birtokpolitikai döntésekben. A gazdatanácsok megalakítása a földtörvény tervezetében is szereplő helyi földbizottságok kialakításának is fontos első lépését jelentheti. A februárban esedékes agrárkamarai küldöttválasztások demokratikus lebonyolításához is elengedhetetlen a gazdálkodók tudatos önszerveződése.

Az LMP egy decemberi agrártörvény-módosítása során már javasolta, hogy a létrehozandó helyi földbizottságok kapjanak nagyobb hozzáférést a földhasználati nyilvántartáshoz, hogy a helyi földügyekben  véleményt nyilváníthassanak. Ezt akkor a kormánypártok leszavazták. Reméljük, a gazdálkodók a kormányzati manipuláció ellenére belátják: csak az együttműködés és a független érdekképviselet biztosíthatja számukra, hogy valódi beleszólásuk legyen a termőföld és a vidék sorsába.

Szabó Rebeka
országgyűlési képviselő,
a Mezőgazdasági bizottság tagja

Kiadó: LMP parlamenti frakciója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése