2016. július 18., hétfő

Ki volt Sárkányölő Szent György, valós személy, avagy csak mesebéli hős?

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Boór Ferenc: A Sárkányölő Szent György legenda forrásai és valósága 

Dr. Boór Ferenc

A 329. Hétvezér Est előadója Dr. Boór Ferenc lesz, aki majd’ másfél-tucatszor tartott már HVE-előadást. Ezúttal egy nagyon ismerősnek tűnő, de valójában még sem ismert történelmi személyről, avagy annak legendává vált történetéről hallgathatunk meg egy tényfeltáró, oknyomozással felérő előadást. Szent György legendája milyen bizonytalan már a forrásait is tekintve, miközben egyike a legelterjedtebb és legismertebb szentnek, ha nem is mártírsága, de a sárkányölő legenda miatt.Mind a keleti, mind a nyugati egyház vértanúját tiszteli benne. 
A világon számos földrajzi hely sziget, hegy stb. viseli nevét pl. Szent György-hegy a Balatonnál. Féltucatnyi helységnevet lehet könnyedén felsorolni, amelynek nevében Szent György nevét megtaláljuk.


Moszkva város patrónusa:
Sárkányölő Szent György
Nekünk, itt élő székesfehérváriaknak Iszkaszentgyörgy jut azonnal az eszünkbe. Azonban hasonlatosan hordozza nevében Dunaszentgyörgy, Szentgyörgyvölgy, Borsodszentgyörgy, Jászalsószentgyörgy, Jászfelsőszentgyörgy is az ő nevét. Sárkányölő Szent György nevét viseli a  székesfehérvári kórház is. Erdélyben is számos község például Torockószentgyörgy az egykori Torda-Aranyos Vármegyében viseli nevét. Számos régi templom patrónusa
Anglia lobogója
a Szent György-kereszttel
Szent György pl. a soproni Szent György -templomnak vagy a ma már református, de a középkorban még katolikus Szent György-templom Sepsiszent-györgyön. Az úgy nevezett Szent György-kereszt – több ország zászlajában is látható jelkép – fehér alapon piros kereszt. Védőszentje többek között  Angliának, Portugáliának, Litvániának, Szerbiának, Görögországnak, Grúziának és Etiópiának. Ugyancsak patrónusa  Moszkva, Barcelona London,  Freiburg im  Breisgau,  Ljubljana, Genova, Ferrara, Reggio di Calabria, Isztambul és Bejrút városainak, de
Sárkányölő Szent György
szobra Prágában.
A Kolozsvári-testvérek alkotása 
lovagrendeknek is patrónusa. Szent Györgyöt még a mohamedánok is tisztelik, Szent Dserdsis néven és azt tarják róla, hogy negyvenszer állta ki a tűzpróbát. A római katolikus egyház is elismeri, amit számos kutató felvetett már, hogy a sárkányölő Szent György legenda hőse nem lehet azonos azzal, aki az ún. "mártír-korban" szenvedett mártírhalált Krisztusért. 
A kérdés csak az, hogy akkor ki volt a sárkányölő, valós személy, avagy csak mesebéli hős? Ki volt és miért szent a sárkányölő, ha nem azonos az egyházi szenttel, kinek neve György. Konstantinápoly, Anglia és megannyi állam és város sárkányölőként ábrázolt védő szentje nem is volt sárkányölő? 1969-ben bizonytalan története miatt a 2. vatikáni Zsinat lefokozta, tiszteletét opcionálissá téve, 2000-ben viszont II János Pál rehabilitálta, és ismét bekerült az általános katolikus kalendáriumba. XVI. Benedek pedig Szent György (és Szent Dávid, Wales patrónusa) közbenjárását kérve adta áldását az anglikán egyház klérusára és híveire, amikor az Egyesült Királyságban járt. Valójában ki volt a Sárkányölő Szent György? 
Aki szeretné megtudni a választ erre az izgalmas kérdésre, annak csak az elkövetkező kedd estig kell várnia. Ez alkalommal is szeretettel hívunk, várunk mindenkit az Országzászló térre, Székesfehérváron.   

Az előadás ideje: 2016. július 19, kedd 19.00 óra  
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér

Rossz idő, vagy bármely előre látható akadály esetén a rendezvény
helye: MissTee Teabolt, Szfvár, Ady E. u. 32. I. em. (5 percre a tértől) 
kezdete: 19.15 óra  (bevárva a térről érkezőket) 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat


Az egyelőre még jelképes
Ereklyés Országzászló Emlékmű



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése