2013. február 21., csütörtök

Halálos fenyegetés ellenére sem tántorodnak el Kajászó példájától

Halálosan megfenyegették a földjéért harcoló gazdát



Halálos fenyegetést kapott egy bábonymegyeri gazda, aki szembe mert szállni a pályázatát elutasító döntéssel.

Halálosan megfenyegették azt a bábonymegyeri gazdát, aki részt vett Egerben a gazdakörök szervezésében, miután nem nyertek a földpályázaton – tudtuk meg Kesztyűs Attilától, a Jobbik Somogy megyei elnökétől. A gazda egyike volt azoknak, akik Kaposváron egy gazdafórumon szembefordultak az állami földpályázatok kapcsán hozott döntésekkel. A gazdák tiltakozását jegyzőkönyvben is rögzítették.

A gazda társaival szóvá tette, hogy szembemennek a döntéssel, és küzdeni fognak földjeikért, ezért arra készülnek, hogy tavasszal beszántják azokat. Ezután jött a halálos fenyegetés, a gazda kapujáraazt írták, hogy „ha pofáztok, megdögletek” – mondta el Kesztyűs Attila.

Botrányos földügyek
Ángyán József egykori vidékfejlesztési államtitkár korábbi jelentésében - amely során a Baranya, Borsod és Fejér megyei földterületek bérbeadását vizsgálta - a Népszabadság szerint azt írta: a helyben lakók csak a földek negyedét nyerték el, a legnagyobb területek "Fidesz-közeli érdekeltségekhez" kerültek, több száz hektárt nyert a belügyi államtitkár egyik rokona vagy a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnökének volt kampányfőnöke.

Kulcsár Gergely, a Jobbik képviselője az Országgyűlésben a kabai botrányos földügyletekre hívta fel a figyelmet. Itt számos helyi gazdálkodó pályázatát utasították el, míg más településekről pályázók nyertek, kik mind a Fideszhez köthetőek - hívta fel a figyelmet a politikus.

A kajászói gazdák akciója
A kajászói helyi gazdák "visszafoglalták" az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. A gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció keretében művelni kezdték a földet. A megmozdulást az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte. A gazdák szerint Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz évre, így mintegy hetvenhektárnyi területet a gazdák bekerítettek és beszántottak. A demonstrálók szerint alaptörvénybe ütközően zajlik az állami földpályázat.

alfahir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése