2012. december 8., szombat

Siklósi Gyula és Burján Zsigmond: „Fehéredő múlt – a kereszttől a félholdig” – Beszélgetés a film szerzőivel

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Siklósi Gyula: Fehéredő múlt

Egy fehérvári régész koronázóvárosunkért, unokáinkért a hazaszeretet jegyében Siklósi Gyula régészprofesszor, az MTA régészeti intézetének tudományos főmunkatársa, és Burján Zsigmond operatőr tartja a Fejér Szövetség Hétvezér Esték sorozatának 153. előadását a Királykúton.

Siklósi Gyula 1978 óta végez régészeti kutatásokat Székesfehérváron. Nevéhez fűződik a nemrég feltárt, murvás parkoló területén végzett ásatások vezetése is. Már több mint 30 éve ássa Fehérvárt, gyűjti az eddigi eredményeket, irodalmi adatokat, régi térképek ábráit. Munkásságának elismeréseként, 2011-ben Magyarország régészeti emlékeinek –kiemelten Székesfehérvár- feltárásért, történeti emlékeink közkinccsé tételéért, köztársaság elnöki díszoklevél érem kitüntetésben részesült.

A vele készített „Fehéredő múlt – kereszttől a félholdig” című film a középkori Székesfehérvár történelmének egy fontos időszakát dolgozza fel, amelyet aug. 19-én mutattak be Székesfehérváron, a Királyi napok ünnepségsorozata keretében. A film Burján Zsigmond, kiváló rendező-operatőr alkotása, aki ezúttal is jelen lesz az előadáson, és egyedülálló képi világa segítségével mintegy megelevenedik előttünk a középkori koronázóvárosunk élete.

A régész professzor most, 63 évesen is rendületlenül dolgozik, Székesfehérvár településtörténetét tárja fel, és Kiss Erikával együtt, városunk építészettörténeti kronológiáját állítja össze. Kiadás alatt van Székesfehérvár török kori topográfiája, amely kellően bizonyítja városunk fővárosi szerepét.

Mindezt szerényen, alázattal teszi, aki, mint mondja, nem érdemekre pályázik, csak tisztességesen akar „garázdálkodni” az adófizetők pénzével, mert ez illik a magyar emberhez.

Teszi ezt hazánkért, városunkért, unokáinkért, akiknek ezt „kapocsként” szánja, hogy a magyar történelemről, magyarul beszéljenek a jövőben is.
Szomorúan jegyzi meg, hogy ma a „hazaszeretet” szavunk már kihalóban van, pedig ennek átérzésével kellene mindnyájunknak dolgozni, a történészeknek az adathalmazokat gyűjteni, csak így fogjuk a jövőnket szolgálni.


Az előadás helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje: 2012. december 11. (kedd) 19.00-21:00 óra

2 megjegyzés:

  1. muhaha

    melyik 'szekesfehervar'?

    azert kapott elismerest az akademiai maffiatol mert hazudik ez is valszeg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. muhaha

      hány 'Székesfehérvár'-ról tudsz hun77?!

      ... nem székes, nem fehér, nem is vár, nem oda és nem Buda, nem is István, nem is király, hanem csakis az, amit éppen összeolvastál, azaz

      muhaha

      Ha fogalmad lenne arról, hogy Siklósi Gyula mit csinált, hogy sváb, hogy nem is itt született, akkor meg még muhahább, úgy-e?!

      Hogy neked mennyire egyszerű a világ?! Szerintem indíts egy régészeti és történelmi iskolát! Szólj, ha van már 12 diák!

      Törlés