Magyarságtudomány

AZ OLDAL TARTALMA:
 1. Tudománytörténeti Vándorkiállítás (tartalom és menetrend)
 2. Merjünk nagyok lenni! magyarságtudományi, tudománytörténeti szakmai verseny
 3. Magyarságtudományi Füzetek (MTF) rendelése, megjelent példányai
1. PÁLFI GYÖRGY TUDOMÁNYTÖRTÉNETI VÁNDORKIÁLLÍTÁS
„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”

(Szentgyörgyi Albert)
Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak, Önkormányzati és Közéleti Tisztviselők!
Tisztelt Pedagógusok és érdeklődő Polgárok!
Tisztelt Szerkesztőségek!


Ezúton tájékoztatjuk Önöket
hogy a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítást
2016. november 7-én 16 órakor
Székesfehérvárott, a Civil Központ emeleti halljában megnyitotta és útjára bocsátotta 
és egyúttal
MERJÜNK NAGYOK LENNI!
címmel meghirdette Tudománytörténeti Szakmai Versenyét,
melynek első megyei fordulójára 2017. év májusában, Székesfehérvárott került sor.
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő (Kossuth Lajos) 

Dr. Pálfi György tudományos igénnyel összeállított gyűjteményének gondozására és a bemutatásban történő közreműködésre a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványt kérte fel, amelynek első elnöke volt és azzal a céllal ajánlotta fel a Magyarok IX. Világkongresszusa alkalmából a Magyarok Világszövetségének, hogy e kiállítási gyűjteménnyel elősegítse, szorgalmazza és támogassa a világ magyarlakta területein további kiállítások rendezését. 

Ennek a vándorkiállításnak első bemutatójára Székesfehérvárott, a Civil Központban a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával és a 2016. november 8-án 15 órakor kezdődő "20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara" ünnepsége társrendezvényeként, a megelőző napon, 2016. november 7-én került sor.

A "Tudománytörténeti Vándorkiállítás" szervezőinek határozott célja és térítésmentes felajánlása továbbá, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát amiképpen a fiatalok, azonképpen szüleik és érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is. A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Fejér Szövetség tisztviselői az egyes helyszíneken a vándorkiállítás megnyitóján ugyancsak térítésmentesen vállalnak tárlatvezetést és igény szerinti kiméretben előadást. 

Előzetes jelentkezéseket

 • a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> címén és/vagy
 • a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány <karpat.medence2012@gmail.com> címén várjuk.

A vándorkiállítás állomáshelyeinek időegyeztetését a helyi szervezők végzik.
Kapcsolat: Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370

"MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Országos Tudománytörténeti Verseny Nevezési lap letölthető a Fejér Szövetég honlapjáról a Magyarságtudomány fülre kattintva, a <https://fejerszovetseg.blogspot.hu/p/magyarsagtudomanyi-fuzetek-megrendelese.html> címen, és kitöltve leadható a kiállítás éppen érvényes helyszínén az iskola (fogadó intézmény) által megadott rend szerint.

 

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség

a Tudománytörténeti Vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
@-levél: fejerszovetseg@gmail.com; Tel: +36302038648
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között
az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.

A szerzőről

Dr. Pálfi György egyik kimagasló eredménye, hogy a Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 

Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címmel a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére évről évre több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s teszi ím már 90 évesen ma is az Alapítvánnyal közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedi, rendkívül energikus előadóként is, mint hajdanán.

A Tudománytörténeti Vándorkiállítás
a 2017/18-as tanulmányi évadban már több megyében
- Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád és Somogy megyében is több helyszínen -
több azonos készlettel párhuzamosan folytatódik.

Szeretettel és tisztelettel várjuk az oktatási és közművelődési intézmények jelentkezéseit a Fejér Szövetség  fejerszovetseg@gmail.com és 2017. decemberétől az észak-kelet-magyarországi területekről már a Pásztói Szabadidő SE muzslaci@gmail.com  villanyposta címén is.

A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2018 első negyedévében az alábbi helyszínen (lesz) látogatható:
 1. Együd Árpád Kulturális Központ, 2018. január 29.-től február 24.-ig
  Cím: Kaposvár, Csokonai Vitéz Mihály utca 1.
 2.  Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély), 2018. február 1.-től március 10.-ig
  Cím: 3170 Szécsény, Ady Endre út 7.
 3.  Aranykéz Gimnázium, 2018. március 8.-tól 21.-ig
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 90.
Tudománytörténeti "Kiskáté"
Tudnivalók a kiállítást terjeszteni, támogatni és fogadni szándékozók számára (szerkesztés folyamatos)
 1. Tartalom: Mi a kiállítás tartalma (alapja)?
  Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei
  - 330 magyarországi származó tudós személy találmányainak összefoglalója 3 fő területre tagolva: Nobel díjas tudósok a kiállítás egynegyedén, míg a kiállítás
  második részén egyenlően a közlekedés és egyéb területek nemzetközi díjakat nyert tudósai osztoznak
 2. Forma: Mi a kiállítás kiviteli formája (technikája)?
  80 db A/2 méretű laminált tablókép - felső szegélyében 3 szegecselt felfüggesztő gyűrűvel
 3. Szerzői jog: Ki a kiállítás tartalmi, szerzői tulajdonosa?
  Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány első elnöke
 4. Gondozás: Ki a kiállítás gondozója, kivitelezésének kizárólagos tulajdonosa?
  Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány
  , annak képviselője - jelenleg Dr. Gál Erzsébet
 5. Terjesztés: Ki terjesztheti, szervezheti a kiállításokat időszakos kiállítás, vagy vándorkiállítás formájában?
  A kiállítást gondozó Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és nem kizárólagos jelleggel a vele megállapodásban terjesztést vállaló személyek, szervezetek - jelenleg a Fejér Szövetség (elnöke: Sajó Victor gépészmérnök) és Dr. Boór Ferenc műegyetemi tudományos munkatárs (a Tudománytörténeti Vándorkiállítás ügyvivő koordinátora) továbbá Észak-Kelet-Magyarországon a Pásztói Szabadidő SE (képviselő: Illés Rudolf) és Parádi László (Nógrád megyei ügyvivő).
 6. Kivitelezés: Ki sokszorosíthatja, nyomtathatja a kiállítás tablóképeit?
  A kiállítást gondozó Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és nem kizárólagos jelleggel a vele külön megállapodásban terjesztést vállaló szervezetek - jelenleg a Fejér Szövetség
 7. Ajánlás: Kik a kiállítás ajánlói és támogatói?
  Minden egyes fogadó közművelődési, közoktatási intézmény, közösség, szervezet, amely legalább három hétre biztosította a kiállítás nagy nyilvánosság előtti bemutatását, látogathatóságát, azaz mindazok, akik korábban és a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2016. november 7.-i megnyitóját követően az alább látható időrendben helyet biztosítottak a vándorkiállítás számára.
 8. Támogatás: Kik a kiállítás kiemelt ajánlói és támogatói a szerzőn és a gondozó Alapítványon kívül?
  A jelentős munka-, vagy anyagi (pénzügyi) hozzájárulást vállalt személyek és szervezetek, amelyek révén lehetővé vált a kiállítás terjesztése (külön tabló tartalmazza a kiemelt támogatók listáját) - a kiállítást a gondozó Alapítvány és terjesztő szervezetek
  (kezdetben a Fejér Szövetség) a Magyarok IX. Világkongresszusán bemutatott formában a Magyarok Világszövetsége kifejezett ajánlásával és támogatásával, helyi szervezeteinek közreműködésére számítva, mint Kárpát-medencei vándorkiállítás bocsátotta útjára 2016. év őszén először Fejér megyében Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás címmel, a Fejér Megyei Mérnökkamara támogatásával, majd a kedvező fogadtatásra és a szervezési tapasztalatokra alapozva 2017. nyarától Győr-Moson-Sopron megyében a Nagycenki Iparoskör és a GYSEV hathatós támogatásával, majd 2017. őszén a Műegyetemre is eljutva 2017. telétől az észak-kelet-magyarországi terjesztést vállaló Pásztói Szabadidő SE jóvoltából Nógrád megyében is, azzal a céllal, hogy a világ minden magyar közösségéhez eljuttassa a szerző, Pálfi György üzenetét, hogy "Emeljük a magyar tudomány zászlaját olyan magasra, hogy ne csak az egész világon, mindenütt, de Magyarországon is láthatóvá váljék!".
 9. Megrendelés: Hogyan és kitől rendelhető meg a kiállítás?
  Közvetlenül a gondozó Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványtól (Gál Erzsébet képviselő, karpatmedence2012@gmail.com) vagy a Fejér Szövetségtől (Dr. Boór Ferenc ügyvivő koordinátor, fejerszovetseg@gmail.com), illetve Észak-Kelet-Magyarországon a
  Pásztói Szabadidő SE-től (Parádi László, Nógrád megyei ügyvivő, muzslaci@gmail.com)
 10. Költségvállalás: Mik a kiállítás költségei a fogadó intézmények számára?
  A kiállítás vándorkiállítás formában ajánlottan 3 hét (
  legfeljebb egy hónap) időtartamra térítésmentesen megrendelhető, melybe a megnyitó napján, annak keretében igény szerint ingyenes tárlatvezetés nyújthat a szerző, Dr. Pálfi György, vagy Dr. Bódy Sándor magántanár vagy Dr. Boór Ferenc műegyetemei oktató-kutató. A fogadó intézmény biztosítja a kiállíthatóság technikai feltételeit, költségeit (a paravánokat és a kiállítás helybéli kezelésének esetleges járulékos költségeit). Egy hónapnál hosszabb időtartamú kiállítás rendezés esetén az Alapítvány és a fogadó intézmény közötti egyedi megállapodástól függően a terjesztők legfeljebb 25.000 Ft/hónap jogdíjat számolhatnak fel minden megkezdett hónap utáni költségként. 
 11. Rendezés: Mik a kiállítás rendezésének, megnyitásának és lezárásának szabályai?
  Helyszín: A kiállítás
  tartalmához méltó helyiség(ek)ben, az intézményi épületen belül nyitott (azaz külön sohasem zárt), forgalmas területen kényelmesen bejárható paravánokon, hozzáférhető falakon elhelyezve lehetséges csupán.
  Sajtó: Előírt legkésőbb a megnyitó előtt egy héttel mind a terjesztők, mind pedig a fogadó intézmény részéről (egyeztetett) részletesen tájékoztató sajtóhírt kiadni a kiállításról és a megnyitóról (hely, időpont, menetrend, közreműködők). A sajtóhír kötelező elemei: a kiállítás címe, a gondozó, a terjesztő és a kiállítást fogadó intézmény pontos megnevezése, a kiállítás és a megnyitó helye, időtartama, látogathatósága és a megnyitó programja.
  Megnyitó: Általánosan ajánlott a megnyitóra legfeljebb 4
  (2-2 a fogadó és terjesztő által) felkért megszólalót tervezni közöttük helyi irodalmi és/vagy zenei szereplők betétjeivel. Ajánlott menetrend: Köszöntés (a fogadó intézmény vezetője); Méltatás (felkért szakmai és/vagy közéleti személyiség); Átadás (a gondozó alapítvány képviselője); Megnyitás (a terjesztő képviselője). A gondozóval és terjesztővel előzetesen egyeztetett módon a megnyitó szakmai előadással, avagy tárlatvezetéssel is kiegészíthető. A megnyitó eszközigényeinek (hangosítás, asztal és díszlete, ...) kielégítését a fogadó intézmény vállalja.
  Kiállítás fel- és leszerelése: csakis a gondozó és/vagy a terjesztő engedélyével és közreműködésével engedélyezett a fogadó intézmény munkatársainak bevonásával, esetleges közreműködésével és az előzetesen egyeztetett időpontokban. 
 12. Országhatáron túl: Mik a kiállítás országhatáron túlnyúló terjesztésének, rendezésének egyedi szabályai? (részletes ismertető folyamatban)
A Tudománytörténeti Vándorkiállítás eddigi és jövőbeni menetrendje
2018.02.07.-i állapot szerint: MÚLT / FOLYAMATBAN / RÖGZÍTETT / JÖVŐ
(az Alapítvánnyal együttműködésben szervezett eddigi állomások)
 1. 2016. november 07. (hétfő) 16:00 Megnyitó a Civil Központban
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi Ferenc út 25.; 2016. november 18. péntekig kiállítás a Civil Központban; november 21-25. átszerelés a Várkörútra
 2. 2016. november 28. (hétfő) 16:00 Megnyitó a ZFSZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumban
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Várkörút 35.; 2016. december 16. péntekig kiállítás, leszerelés december 16. péntek, felszerelés Seregélyesen 17. (szombat) (48 nevező diák)
 3. 2016. december 19. (hétfő) 14:30 Megnyitó a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában;
  Cím: 8111 Seregélyes, Fő út 201.; 2017. január 13. péntekig kiállítás; leszerelés és felszerelés Cecén január 14. (szombat)
 4. 2017. január 16. (hétfő) 15:00 Megnyitó a Cecei Általános Iskolában
  Cím: 7013 Cece, Árpád u. 3.; 2017. február 10. péntekig kiállítás, leszerelés 11. szombat, felszerelés a Tóparti Gimnáziumban 13-14. hétfő-kedd (13 nevező diák)
 5. 2017. február 15. (szerda) 14:00 Megnyitó a Tóparti Gimnáziumban
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő sor 5.; 2017. március 2. csütörtökig kiállítás; leszerelés március 2. csütörtök és felszerelés a Vasvári Pál Szakiskolában március 2-3. csütörtök-péntek (45 nevező diák)
 6. 2017. március 6. (hétfő) 14:00 Megnyitó a Vasvári Pál Gimnáziumban
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Prohászka u. 71.; 2017. március 24. péntekig kiállítás; leszerelés március 24. péntek és felszerelés Abán március 24-25. péntek-szombat
 7. 2017. március 27. (hétfő) 15:00 Megnyitó az Abai Atilla Király Gimnáziumban és a "MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Tudománytörténeti Szakmai-Tanulmányi Verseny első Fejér megyei döntőre szóló felhívás és versenykiírás részletes ismertetése
  Cím: 8127 Aba, Kisfaludy u. 12./c; 2017. április 12. szerda 16:00 óráig kiállítás; leszerelés és felszerelés Dunaújvárosban április 12-én, szerdán 20:00 óráig! (1 nevező diák)
 8. 2017. április 19. (szerda) 14:00 Megnyitó a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma gondozásában
  Cím: 2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.; 2017. május 5. péntekig kiállítás; leszerelés május (4-)5. (csütörtök-)péntek és felszerelés Zámolyon május 5-6. péntek-szombat (5 nevező diák)
 9. 2017. május 8. (hétfő) "15:00" Megnyitó a KLIK 072006 Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskolában
  Cím: 8081 Zámoly, Kossuth u. 51.; kiállítás
  2017. június 2. péntekig; leszerelés június 2. péntek

  2017. május 21. (vasárnap) 10:00 "MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Tudománytörténeti Kiállítás és Szakmai-Tanulmányi Verseny Fejér megyei első válogatójának 1. fordulója: csapatverseny - elődöntő

  2017. május 29. (hétfő) 10:00 "MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Tudománytörténeti Szakmai-Tanulmányi Verseny Fejér megyei első válogatójának 2. fordulója: egyéni verseny - döntő - eredményhirdetés és díjkiosztás 12 órakor

 10. 2017. július 8. (szombat) 15:00 Megnyitó a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút területén
  Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.; kiállítás szeptember 21.-ig (csütörtök); leszerelés 21-én és felszerelés a Munkácsy Mihály Általános Iskolában szeptember 22-én (péntek) 15:00-től
   ---
  ---
  3 kiállítási készlettel indulva a 2017/18-as évadnak ---
   ---
 11. 2017. szeptember 5. (kedd) 9:00 Megnyitó az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45. K. ép. Aula; kiállítás szeptember 29.-ig; leszerelés 30-án (szombat)

  2017. szeptember 11. (hétfő) Meghiúsult megnyitó (Kolping Ház, Cím: 3200 Gyöngyös, Török Ignác u. 1.)
 12. 2017. szeptember 13. (szerda) 13:00 Megnyitó Székesfehérvárott a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Balatoni út 143.; kiállítás október 13.-ig; leszerelés október 13-án 
 13. 2017. szeptember 25. (hétfő) 14:30 Megnyitó a Munkácsy Mihály Általános Iskolában
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Munkácsy Mihály u. 10.; kiállítás október 27.-ig; leszerelés október 27-én (péntek), felszerelés Zichyújfalun november 3-án (péntek)
 14. 2017. november 6. (hétfő) 14:00 Megnyitó Zichyújfalun, a Fekete István Tagiskolában
  Cím: 8112 Zichyújfalu, Iskola u. 6.; kiállítás december 1.-ig (péntek); leszerelés december 1-én 
 15. 2017. november 13. (hétfő) 13:30 Megnyitó a Bugát Pál Szakgimnáziumban
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs utca 15.; kiállítás december 8.-ig (péntek), a
  leszerelés napjáig
 16. 2017. november 16. (csütörtök) 8:30 Megnyitó a "Magyar Tudomány Ünnepe" sorozat keretében a Tudományos Diákköri Konferencia résztvevőinek részvételével a Budapesti Műszaki Egyetem, Gyártástudomány és -technológia Tanszék, G. épület 116-os előadójában és a Gépműhely (kiállító) csarnokában
  Cím: 1111 Budapest Egry József út 1.; kiállítás 2017. november 24.-ig (péntek); leszerelés és felszerelés Pásztón november 24-én (péntek)
   
 17. 2017. november 30. (csütörtök) 16:00 Megnyitó a pásztói Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban (a 2. készlet az Észak-Kelet-Magyarország régió kiállítás készleteként szolgál tovább)
  Cím: 3060 Pásztó, Nagymező u. 3; kiállítás 2017. december 29.-ig (péntek); leszerelés december 20-án (szerdán)

  ---
  --- 6 kiállítási készlettel indulva a 2018-as évnek ---
  (frissítve: 2018.02.07-én)
   ---
 18. 3. készlet: 2018. január 29. (hétfő) 17:00 Megnyitó a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ III. emeleti kiállító terében
  Cím: 
  Kaposvár, Nagy Imre tér 2., exGPS: Csokonai Vitéz Mihály utca 2.; kiállítás 2018. február 23.-ig (péntek); leszerelés február 24-én (szombat)
 19. 2. készlet: 2018. február 1. (csütörtök) 16:00 Megnyitó a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban (Forgách-kastély)
  Cím:  3170 Szécsény, Ady Endre út 7.; kiállítás 2018. március 10.-ig (péntek)

 20. 1. készlet: 2018. március 8. (csütörtök) 17:00 Megnyitó az Aranykéz Gimnáziumban
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 90.; kiállítás 2018. március 21.-ig (szerda); leszerelés
  március 22-én (csütörtök)
 21. 2. készlet: 2018. március 13. (kedd) 14:00 Megnyitó Hollókőn, a Dr. Román András Látogatóházban; kiállítás március 27.-ig (kedd)
 22. 3. készlet:  2018. március 14. (szerda) 15:00 Megnyitó Szarvason, a Cervinus Teátrum Házban (az Aquarius67 Alapítvány szervezésében; a 3. készlet a Dél-Kelet-Magyarország régióbeli kiállítások készleteként szolgál)Cím: 5540 Szarvas, Kossuth tér 3.; kiállítás 2018. április 13.-ig (péntek)
 23. 4. készlet: 2018. március 19.-23. Megnyitó a Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnáziumban (szervezés alatt: a 4. készlet a felvidéki kiállítások készleteként szolgál)
  Cím:
  Dunaszerdahely, Hlavná/Fő utca 21. (a 4. készlet egy időre Felvidékre vándorol) 
 24. 5. készlet: 2018. április 5. (csütörtök) 17:30 Megnyitó az ELTE TTK Kari Könyvtárban
  Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c; kiállítás 2018. június 30.-ig (szombat);
 25. 6. készlet: 2018. április 9. (hétfő) 13:30 Megnyitó a Mátyás Király Gimnáziumban
  Cím: 8640 Fonyód Hunyadi János u. 3
  ; kiállítás 2018. április 27.-ig (péntek);
 26. 7. készlet: 2018. április 16. (hétfő) 14:00 Megnyitó az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola szervezésében az Iszkaszentgyörgyi Kastély épületében
  Cím:
  8043 Iszkaszentgyörgy, Kastély u. 8; kiállítás 2018. május 4.-ig (péntek); leszerelés május 4-5. (péntek-szombat)
 27. 2. készlet: 2018. április 24. (kedd) Megnyitó a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban
  Cím: 3100 Salgótarján, Kassai sor 2.; kiállítás 2018. május 25.-ig;

 28. 2. készlet: 2018. ?? Megnyitó a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma (szervezés alatt)
  Cím: 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes út 15.; kiállítás 2018. júniusig
 29. A/3-as készlet: 2018. május 13. (vasárnap) Kiállítás a 9. Botond Napi Vásáron 10:00-22:00
  Cím:
  Zichy liget; 8000 Székesfehérvár, Dózsa György tér;
 30.  ...
A Vándorkiállításról megjelent tudósítások


-------- 2018 február --------

2018. február 11. vasárnap Nobel-díjasok a szécsényi tárlaton | NOOL
Szécsény TV 2018. február 10. (2. rész 33:00 perctől)
szombat
 2018. február 1. csütörtök Tudománytörténeti kiállítás nyílik február 1-én
-------- 2018 január --------
http://kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2018/01/30/akikre-buszkek-lehetunk-a-magyar-tudomany-torteneteben.html
Kapos TV Híradó (11:53-12:42): 2018. január 29., hétfő Kapospont
2018. január 22., hétfő Január 29-én nyílik meg Kaposvárott a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás
https://youtu.be/Ne4MB9q8Br8
2017.10.30., Pásztó, Teleki Pál Városi
Könyvtár és Művelődési Ház (képre kattintva)
-------- 2017 december --------
NOOL: 2017. december 12., kedd Büszke lehet minden magyar 
-------- november --------
2017. november 26., vasárnap: Pálfi Görgy Tudománytörténeti Vándorkiállítás Nógrád megyében is
https://youtu.be/jkzT6yQU-m0
Megnyitó a Műegyetemen 2017.11.16-án
(képre kattintva)
2017. november 26., vasárnap (X-media):   Dr. Pálfi György tudománytörténeti kiállítása 
2017. november 18., szombat A Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás egy éves évfordulója előtt egy nappal
2017. november 13., hétfő A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében nyílik meg Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítása a Műegyetemen 
https://youtu.be/eEixRN-OhUU
Megnyitó a Bugát Pál Szakgimnáziumban
2017.11.13-án (képre kattintva)
FEOL: 2017. november 13., hétfő Tudománytörténeti séta a magyar géniuszok előtt 
FEOL: 2017. november 12., hétfő Önbecsülés és tenni akarás
2017. november 9., csütörtök Pálffy György Tudománytörténeti Vándorkiállítás Zichyújfaluban 
2017. november 8., szerda Meghívó a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017/18. évadjának 2. középiskolai állomására
https://youtu.be/KGYU6PATVoI
Megnyitó Zichyújfaluban 2017.11.06-án 
2017. november 8., szerda Alapítványi levél a szervezőknek - Zichyújfalui élmény 
2017. november 5., vasárnap Zichyújfaluban folytatódik a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 

-------- október --------
2017. október 25., szerda Pálfi György-féle tudománytörténet alap-, közép- és felsőfokon 
-------- szeptember --------
http://www.fehervartv.hu/video/index/21326
Fehérvár TV a 2017.09.25.-i megnyitóról
a Munkácsy Mihály Általános Iskolában
2017. szeptember 25., hétfő Fehérvár TV Híradó 18:00 Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
ŐKK: 2017. szeptember 25., Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
2017. szeptember 21., csütörtök Tudománytörténeti Vándorkiállítás a Munkácsy Mihály Általános Iskolában is
2017. szeptember 11., hétfő A Vörösmarty Szakiskolában folytatja a 2017/18-as évadját Fejér megyében a Tudománytörténeti Vándorkiállítás
http://www.fehervartv.hu/video/index/21101
Fehérvár TV a 2017.09.05.-i megnyitóról az
Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán
2017. szeptember 5., kedd Heves megyében is megkezdi vándorútját a tudománytörténeti kiállítás

-------- augusztus --------
FEOL: 2017. augusztus 28., hétfő Folytatódik a Tudománytörténeti
2017. augusztus 27., vasárnap A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 3 megyében kezdi a 2017/18. évadot 

-------- július --------

-------- május --------
"Merjünk nagyok lenni!"
Az első megyei döntő résztvevői

Zámoly: a szervezők a vándorkiállítás
első évadjának utolsó iskolai állomásán
2017. május 8., hétfő A "Merjünk nagyok lenni!" Országos Tudománytörténeti Verseny megyei elődöntője előtt két héttel

-------- március --------
http://www.fehervartv.hu/video/index/19346
Megnyitó a Vasvári Pál Gimnáziumban
/képre kattintva FTV Híradó (15:30-tól)/
FEOL: 2017. március 28., kedd Tudománytörténeti Vándorkiállítás az abai Atilla Király Gimnáziumban 

-------- február --------
http://www.fehervartv.hu/video/index/19162
Megnyitó a Tóparti Gimnáziumban
/Fehérvár TV tudósítása a képre kattintva/
ÖKK: 2017. február 15., szerda Tudós elmék és alkotásaik egy kiállításon (Galéria)
2017. február 15., szerda Magyarország jövője ifjainkban éled 
ÖKK: 2017.február 15., Tudománytörténeti Vándorkiállítás a Tópartiban 
ÖKK: 2017. február 13., Tudománytörténeti Vándorkiállítás nyílik szerdán
FEOL: 2017. február 9., csütörtök Folytatásos kiállítás 
FEOL: 2017. február 2., csütörtök Vándorkiállítás: tudós elmék

-------- január --------
2017. január 24.,  kedd Tudománytörténeti Kiállítás
2017. január 18., szerda Hajrá magyarok! Hajrá székelyek! Hajrá ceceiek!
FEOL 2017. január 17., kedd Tudós elmék tablókon 
2017. január 13., péntek A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 3. iskolai állomása 
FEOL: 2017. január 09., hétfő Tudománytörténeti vándorkiállítás Cecén

-------- december --------
https://www.youtube.com/watch?v=h8162eq00DQ
Zenés összeállítás a Vándorkiállítás első
iskolai megnyitójáról a képre kattintva
2016. december 18., vasárnap A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017. januárjának közepéig Seregélyesen látogatható 
Hunyadi SZC: 2016. december 5. Természettudományos tudománytörténeti kiállítás, Fotógaléria

-------- november --------
http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
Tudománytörténeti Vándorkiállítás indítása
a Fejér Megyei Mérnöki Kamara 20. jubileumi
ülése nyitányaként, a Civil Központban
/Fehérvár TV tudósítása a képre kattintva/
2016. november 25., péntek A Hunyadi Mátyás Szakgimnázium a Tudománytörténeti Vándorkiállítás első iskolai állomása
2017. november 07., hétfő Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei a Civil Központban 
FEOL: 2016. november 07., hétfő Tudós elmék a tárlaton 
2016. november 07., hétfő Merjünk nagyok lenni! - Megkezdte vándorútját a Tudománytörténeti Vándorkiállítás

2. "MERJÜNK NAGYOK LENNI!"

Országos Tudománytörténeti Verseny
(első megyei verseny emlékei, összefoglalója)
Nevezési lap

Előzetes - eredményes és eredménytelen - nevezések iskolánként bontásban (2017. március 27.-i állapot szerint):
 1. Hunyadi Mátyás Szakiskola (48) 
 2. Cecei Általános Iskola (14)
 3. Tóparti Gimnázium (45)
 4. Vasvári Pál Gimnázium (13fő)
 5. Abai Atilla Király Gimnázium (1 fő)
 6. Vörösmarty Mihály Szakiskola (23 fő)
 7. Dunaújvárosi Rudas Szakiskola (5 fő)
A részvételi feltételeket és a Fejér megyei versenykiírást a 2017. május 21.-i első - csapatos - és a 2017. május 29.-i második - egyéni - versenyfordulóra 2017. március 27-én 15 órakor Abán, a hatodik iskolai helyszínen, az Atilla Király Gimnázium kiállításának megnyitóján hirdettük ki az alábbiak szerint.
a "Merjünk nagyok lenni" Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóira
(első körlevél) 

„Mid van, mi még, hazám! mi lelkesíthet? Mi e kuszált jelenben egyesíthet?
Csak törpe nép felejthet ős nagyságot, csak elfajult kor hős elődöket”
– kiáltott fel feledhetetlen szavakkal Garay János: Az Árpádok című művében

S, ha egy hajdani vagy mai tudóst hősnek nevezni, kicsit túlzottnak is tűnhet, kell-e hangsúlyozni, hogy a Kárpát-medence szülötteiként hazánkból hosszú évtizedes útra indult szellemi nagyjaink a saját harcaikat sem éppen „párnák közt” vívták meg. S, ha hajdan tudták, hogy a tudás hatalom, akkor ma még inkább tudnunk kell, hogy a tudás is lehet fegyver. Talán a legjobb fegyver, hogy harcainkat ne vérrel, ne rombolással, hanem a szellem erejével és alkotással, teremtéssel vívjuk meg nemzeti és emberi sorsunk jobbítása érdekében. 

Kedves Diákok, Ifjak! Kedves Tanárok! Tisztelt Iskolai Közösségek! 

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége által gondozott és támogatott tudománytörténeti kiállítás, mint vándorkiállítás a megyénkben, itt, Fejérben a hatodik iskolai állomásához érkezett. A sors hozta így, hogy a vándorkiállítás állomásainak szervezési feladatai közepette éppen itt és most, az Atilla nagykirályunkról elnevezett gimnáziumban jött el az idő, hogy a – már a Vándorkiállítás megnyitóján, 2016. novemberében – „Merjünk nagyok lenni!” címmel meghirdetett Országos Tudománytörténeti Szakmai Verseny májusra tervezett Fejér megyei fordulóinak részletes versenykiírását ismertethessük a résztvevőkkel, a nevezni szándékozó diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel, családtagjaikkal. 

Kedves Diákok, Nevelők és Tanítók! 

Ezúton hívunk és szólítunk Benneteket, várjuk Önöket, hogy vegyetek, vegyenek részt a
„Merjünk nagyok lenni!”
Országos Tudománytörténeti Verseny
alábbi helyszínen és időben rendezett
Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

amelynek első 3 helyezettje és az általuk megnevezett résztvevőkkel kibővített csapat tagjai (összesen legfeljebb 15 fő) jogosultságot nyer és meghívást kap az országos verseny következő fordulójára, az országos elődöntőbe. 

Előzetes nevezés: 2017. május 14.-ig hiánytalanul és helyesen kitöltött és az iskolai titkárságokon leadott nevezési lappal (minden egyes résztvevő számára kötelező) 

A megyei verseny első fordulója: Csapatverseny (ajánlottan 3-5, legfeljebb 5 fős csapatokkal)
 • időpontja: 2017. május 21-én (vasárnap) 10 óra (esőnap: 2017. május 28-án 10 óra)
 • helyszíne: Székesfehérvár, Zichy liget (Tudománytörténeti Versenypont)
 • helyszíni nevezés: 2017. május 21-én 8-9 óráig a versenykiírásnak megfelelő alkotás(ok) átadásával a verseny döntőbizottságának és érvényes nevezési lappal rendelkező csapattagok megnevezésével
A megyei verseny második fordulója: Egyéni döntő (nemcsak az első forduló résztvevői számára)
 • időpontja: 2017. május 29-én (hétfő) 10 óra
 • helyszíne: Székesfehérvár, Hunyadi Mátyás Szakgimnázium (Szfvár, Várkörút 35.)
 • helyszíni nevezés: 2017. május 29-én 8-9 óráig érvényes személyi okmánnyal, vagy igazolással a helyszíni regisztrációs ponton
Feladatkiírás a megyei verseny első fordulójára; a csapatversenyre teljesítendő feladat:
 1. kötött csapatfeladat: Talányos zár, avagy közkeletű nevén: ÖRDÖGLAKAT és/vagy (tehát nem kötelező, azonban ajánlott mindkét feladatot teljesíteni; hiszen az összes pontszámra nagyobb esélyt jelent)
 2. szabad csapatfeladat: Egy szabadon választott – a kiállításban szereplő nem Nobel díjas – magyar tudós személyét, vagy alkotását, vagy életét megjelenítő (címmel megnevezett) MŰALKOTÁS
létrehozása és bemutatása a megyei versenyen
Ördöglakat verseny feladattal szemben támasztott műszaki előírások, feltételek:
 • legfeljebb 5 kg súlyú és szabványos futball labda méretű helyen tárolható,
 • (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készített,
 • a csapat bármely kijelölt tagja által legfeljebb 1 perc alatt kinyitható, megfejthető szerkezet
Műalkotás verseny feladattal szemben támasztott előírások, feltételek:
 • egyetlen személy által is hordozható (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készített képzőművészeti műalkotás (grafika, festmény, szobor, építmény, …) vagy
 • a csapat tagjai által előadott, bemutatott irodalmi vagy zenei műalkotás, színjáték (vers, színdarab, próza, képzelt/valós történet, dal, vagy hangszeres zenemű)
 • ám a csapat tagjai által legfeljebb 5 percben bemutatható, ismertethető műalkotás, amely bemutató során az alkotó és alkotása nem hangozhat el, azonban előny, ha a műalkotás szemlélője, hallgatója találja ki a címét (melyből az alkotóra, vagy az alkotásra fény derül).
Az elbírálás fő szempontjai:
 • ötletesség és a kivitelezés minősége (esztétikusság),
 • nemes egyszerűség és könnyedség,
 • a célt megtestesítő kifejező képesség
Helyszíni díjazás és eredményhirdetés:
 1. Az első fordulón résztvevő és az előzetes nevezés feltételeit teljesítő minden csapattag
  a) a részvételt és eredményt hitelesítő oklevelet kap és jutalomban részesül és
  b) a csapat által elért eredménytől függően legfeljebb 50% pontot szerezhet (egységesen és egyénenként) a megyei verseny második, egyéni fordulójára, azaz a megyei döntőbe
 2. Az első három helyezett csapat tagjai különdíjban részesülnek
 3. A legnépszerűbb alkotás(ok) a helyszínen külön közönségdíjban is részesülhetnek
Az első fordulón csapattagként (igazolt) részvétel – az elért pontszámtól és jelenléttől függetlenül – a megyei döntőre, azaz a megyei verseny második fordulójára nevezés alapfeltétele (a csapattagságot a csapat jelenlévő tagjai által maguk közül választott helyi vezető, vagy az iskola képviselője igazolhatja).

További részletek és felkészülési segédletek itt, a fejlécben megjelölt honlap Magyarságtudomány rovatán folyamatosan frissítve olvashatók
Dr. Boór Ferenc sk. elnök, társelnök
MVSZ Fejér megye – Fejér Szövetség


A versenyre ajánlott felkészülési lehetőségek, ismeretanyagok
 • A szabadon választott műalkotáshoz <választható feltalálók> listája,
  akiket, vagy akiknek alkotását, életútját szemléltetheti a műalkotás
 • Állandó Tudománytörténeti Kiállítás, Magyarok Világszövetsége Székháza, Kossuth terem (Budapest, Semmelweis u. 1-3.; Tel/Fax: +3614854060
 • Magyarságtudományi Füzetek 11. szám - Cúth János: Magyarságtudatunk forrásvidékei
 • Tudós magyarok | Magyar Nemzeti Múzeum (mnm.hu/hu/kiallitasok/tudos-magyarok) Figyelem! A Tudós magyarok című kiállítás, a Magyar Nemzeti Múzeum 2004-ben nyílt állandó, tudománytörténeti kiállítása már csak 2017. április 9-ig látogatható! 
 • Tudománytörténeti Tananyag (bemutató pdf-ben)
 • Tudósaink (bemutató) 
Megyei elődöntő és döntő
 A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetség
"Merjünk nagyok lenni" Tudománytörténeti Verseny
megyei döntőjének megnyitója
2017. május 29-én (hétfőn) 9:30 óra
a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumban
(8000 Székesfehérvár, Várkörút 35.)
 
A megnyitó menetrendje:
 • Bökönyi-Benedek Csilla, a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium általános igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket az iskolaközösség nevében,
 • Dr. Gál Erzsébet elnök, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány képviseletében tolmácsolta Pálfi György professzornak, a kiállítás alkotójának üzenetét
 • Dr. Szepes András, a Vándorkiállítást kiemelten patronáló Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a döntőbizottság tiszteletbeli elnöke kívánt sok sikert a döntőn résztvevő diákok számára
 • Dr. Boór Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg a versenyt 
A versenyen minden előzetesen érvényesen nevező diák részt vehetett függetlenül attól, hogy részt vett-e a 2017. május 21.-i megyei elődöntőn. 


A 2017. május 21.-i elődöntő helyezettjei és eredményei:

Első helyezett csapat (döntőre vitt pontszámuk csapattagonként 45-45 pont):
Karafi Viktória, Kéri Virág, Klupács Olívia, Neukunft Adél, Pats Enikő
Második helyezett csapat (döntőre vitt pontszámuk: csapattagonként 40-40 pont):
Magyar Réka, Meszecsov Bettina, Rapai Zoé, Stupián Kinga, Tóth Fruzsina
Harmadik helyezett csapat (döntőre vitt pontszámuk csapattagonként 36-36 pont):
Magyar Dániel, Nagy Patrik
Pontot szerzett csapat még (döntőre vitt pontszámuk csapattagonként 35-35 pont):
Németh Orsolya, Németh Zsófia, Osztotics Dorina, Széklai Gréte, Vicsacsán Panka

A megyei döntő menetrendje (igazodva az iskola tanrendjéhez):

08:30-tól 09:25-ig Regisztráció a helyszínen
09:25-től 09:35-ig Megnyitó
09:35-től 10:20-ig Felzárkóztató csapatforduló (az elődöntőn helyezettek segítségével)
10:20-tól 10:30-ig Szünet
10:30-tól 11:15-ig Egyéni (kieséses) döntő
11:15-től 11:30-ig Szünet (első három helyezett csapatválasztása a területi döntőbe)
11:30-tól 12:00-ig Oklevelek és díjak átadása, ZáróA 2017. május 29.-i megyei döntő helyezettjei:

Első helyezett (1 ponttal, külön ráadáskérdés megválaszolásával megelőzve vetélytársát):
Tóth Fruzsina
Második helyezett (1 ponttal lemaradva vetélytársától):
Magyar Réka
Harmadik helyezett (a helyezett társaival az elődöntőn még 2. helyezett csapat tagjaként):
Stupián Kinga

Az első három helyezett a döntő után megnevezhették csapattársaikat (plusz 4-4 fő), akikkel a magasabb szintű versenyekre meghívást elfogadva egyúttal mindannyian részvételi lehetőséget nyertek.

Minden résztvevő elismerő oklevelet és ajándék könyvet kapott a Fejér Szövetségtől. A helyezettek és csapattársaik, Jászter Gabriella és Bökönyi-Benedek Csilla felkészítő tanárok pedig a helyezést igazoló oklevelek mellett a Magyarok Világszövetsége és a Fejér Szövetség összesen mintegy 100.000 Ft-os értéknek megfelelő ajándékkönyveit és -tárgyait vehették át.

A megyei verseny döntőbizottsága:
Dr. Szepes András, a Fejér Megyei Mérnök Kamara elnöke
Dr. Gál Erzsébet, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány képviselője
Dr. Boór Ferenc, az MVSZ FMSZ elnöke
Sajó Victor, a Fejér Szövetség elnöke


A Fejér megyében megnyitott Tudománytörténeti Vándorkiállítás első iskolai állomása és a "Merjünk nagyok lenni!" országos tudománytörténeti verseny első megyei döntőjének helyszíne, a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium, uz egyazon helyen lebonyolított megnyitó és megyei döntő méltó keretet biztosított a magyar tudománytörténet előtt tisztelgő kiállítássorozat első 2016/17. évi évadjának, melyre alapozva az önkéntes szervezés új lendületet kapott és már párhuzamosan, több készlettel és több megyében tervezte a következő, 2017/18. évadot.

3. MAGYARSÁGTUDOMÁNYI FÜZETEK (és megrendelésük)Megrendelése: Sokan érdeklődtek már, hol lehet megrendelni a Magyarságtudományi Füzeteket. Mától a következő lehetőségek közül lehet választani:
 • Írj egy e-mailt a fejerszovetseg@gmail.com címre, hogy az eddig megjelent példányokból melyikeket kéred és mennyit! Add meg az elérhetőséged (pl. telefonszám, @-levél), hogy értesíteni tudjunk, ha megérkeztek vagy hol vehetők át a kiadványok, vagy
 • látogass el az Alba Mária örökség boltba (Székesfehérvár, Koronázó tér 4. első emelet)
 • vagy a Miss Tee Teaboltba (Székesfehérvár, Palotai út - Ady E. utcával szemben) nyitvatartási időben, vagy a kedd esténkénti Hétvezér-Estékre; ott is megrendelhetők, illetve átvehetők.
A kiadványok ára jelenleg 700 Ft/db. Előreláthatólag több éven át, eleinte minden hónapban, a 2016. évtől negyed-, félévente jelent/jelenik meg egy-egy füzet.

Eddig megjelent füzetek (1-29):

Az eddig megjelent összes Magyarságtudományi Füzet (1-29) egy csomagban történő megrendelése esetén a kedvezményes ár: 15.000 Ft + postaköltség
A postaköltség személyes átvétellel kiiktatható
nyitvatartási időben a Miss Tee Teaboltban
vagy
a keddenként este 18:00 órától kezdődő Hétvezér Estén, a Királykút Emlékházban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése