2016. április 24., vasárnap

820 éve hunyt el III. Béla apostoli magyar király (videóval frissítve)

Kedves Honfitársak!

2016. Szelek (április) hava 23. napja, a régi és az új naptárak szerint is Béla napja.

2016. április 23-án, III. Béla apostoli magyar király elhunytának 820. évfordulóján emlékezett meg a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség III. Béla apostoli magyar királyról és Antiochiai Anna királynéról Székesfehérvárott, a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területén, a két királyi méltóság mindmáig jelöletlen - ám ez alkalommal jelölt - síremlékénél. Nekik szólt
e napon - még csendesen - a fanfár királyainkért Székesfehérvár Koronázó terén, s gyúltak mécsesek  a síremléken.

A Fejér Szövetség székhelyén, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. számú épületének I. emeletén, az Alba Mária közéleti műhely és örökség bolt ablakaiban 2016. április 23-án 16 óra 30 perckor bomlottak ki két oldalt az MVSZ és a Fejér Szövetség zászlajai és középen, a bejárat felett az apostoli magyar királyok és királynék címereivel díszített kegyeleti zászló (a zászlón a címerpajzsok hátterében a hajdani koronázó bazilika beltéri rajzolata látható)
 
https://www.youtube.com/watch?v=fEShndW0CUk
A szövetség tagjai megkoszorúzták III. Béla apostoli magyar király és Antiochiai Anna királyné  jelöletlen síremlékét a hajdani székesfehérvári koronázó templom romjai között, annak hajdani déli templomhajójában. A feltárt sírhelyen állított kőtáblákon e napokban III. Béla és Antiochiai Anna elhalálozásának évszáma, címerpajzsa és az elhelyezett koszorúk, mécsesek emlékeztetik a látogatókat e két rendkívüli személyre. 

Vonatkozó korábbi hírünk: Kegyeleti szertartás a fehérvári koronázó templom területén (a Romkertben) 

2016. Szelek (április) hava 23. napja, a régi és az új naptárak szerint is Béla napja.

A Béla ősi magyar név, amelynek ősnyelvi gyöke a BAR-BAL-BEL a régmúltba vezet, s forrása - a B-P-F-V és az R-L hangáthallás és -váltás szabályai szerint - a BAL-BÁL-BÉL-PÁL-PÉL-PILis és a BOR-POR-PÁR-PÍR és a VÁR-VÉR-VIRuló-VÖRös- ... pörösen piros-vörös, avagy fenségesen fényes fehér jelentésű szavaknak, amelyek a magánhangzó kettőzés díszítő és/vagy értelembővítő hatásával lettek a BAÁR-BEÉR-BOÓR-BAÁL-PAÁL-PEÉL-PEÉR-FEÉR-POÓR-VAÁL-VEÉR név- és szóalakok forrásai is. S amint a tűz hevülésétől függő színe is a vörösből izzó fehérre váltva lobog az ég felé a régmúlt jelképeinek valósághű világában, úgy e gyökszó is e két szín, a VERes-VÖRös-PIRos és FEhÉR-FEjÉR kifejezések alapja, melyek a királyi méltóság kifejezői voltak, lettek és maradtak, mióta beszél az ember, s szavakat keres a méltóságra. 

E szógyök sejlik fel máig a magyar FEL-FÖL szóban ugyanúgy, mint a FÁRaó-FÁRosz és BELo-BjELo-BLanca fehéren fénylő értelmet hordozó idegennek tartott alakokban is.

2016. április 23-án, III. Béla neve napján avatták Visegrádon, az avató ünnepségen a Károly Róbert apostoli magyar király által alapított Szent György Lovagrend
  • lovagdámájává Sajó Máriát, a Fejér MAG Egyesület titkárát, a Magyarok Világszövetsége tagját és 
  • lovagjává Dr. Boór Ferencet, a Fejér MAG Egyesület és az MVSZ Fejér Megyei Szervezetének elnökét,
 a Fejér Szövetség két társelnökét. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ps48T0XJsJE
A felvétel a képre kattintva indul
Talán nem véletlen, azaz nem oktalan az sem, hogy a két címer pajzs, III. Béla király és a Szent György Lovagrend címerpajzsa az éppen piros/vörös alapon fehér kettős kereszt jelképeivel (színeiben és arányaiban is feltűnően) olyannyira hasonlatos, s hogy éppen Béla napján, halálának 820. évfordulóján születtek meg szövetségünk első Szent György lovagjai is. Mint tudjuk, oktalanságok nincsenek, csak véletlenek, melyeknek okát még nem véljük.

Sok sikert kívánunk ez alkalomból Mária lovagdámai és Ferenc lovagi munkájához is a 2016. év Szelek avagy Szent György havának Szent György napján, április 24-én. 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok az avatottaknak!
    Isten hordozzon benneteket a tenyerén!
    B.István Szeged

    VálaszTörlés