2014. augusztus 10., vasárnap

Hogy kegyeletsértés-e, s ez még mindig kérdés Fehérvár Koronázó terén?

Kell-e majd a Nemzeti Sírkertet "REHABILITÁLNI" a jelenlegi városvezetés után?!

SZÉKESFEHÉRVÁRI NEMZETI SÍRKERT ÉS EMLÉKHELY
JÚLIUS 22-TŐL AUGUSZTUS 22-IG
(hogy három nap mintegy két- két és fél órára - mondják: "szakrálisan" - elözönölhesse a hang, a fény, a nézősereg és a városvezetés)
Ezt látja egy hónapon keresztül minden fehérvári polgár és turista, aki városunkba tér
Ezt látja minden fehérvári polgár és turista, aki városunkba tér - netalán tán azért, hogy megnézze Európa kivételesen egyedülálló Nemzeti Sírkertjét, ahol - a mai  hivatalos álláspont szerint - megtekinthetné 15 - megismételjük: nem kevesebb, tizenöt - király és legalább három királyné nyughelyét! Látja? Mit lát? Tiszteletet, kegyeletet, avagy arénázáshoz készülődést? Hány tíz millió forintért, évenként, hogy nem ugyanott, ahol felépítik a Király Napok táncterét? Netán azt is itt rendeznék meg, ha sokáig hallgat a mély?

Amihez nem kellene különösebb "kommentár", azonban mégis muszáj, mert képesek lennének jövőre is, sőt, évenként elkövetni ezt. Ezt az ún. 75. Emlékévben torkunkon lenyomott és idén megismételni szándékozott kegyeletsértést azok, akiket, ha nem szembesítenénk a tényekkel, nem tudnának szabadulni a fordított (ferdített) gondolattól, hogy a koronázás színjátékhoz Fehérvárott "nem akad alkalmasabb" játszótér, mint a Nemzeti Sírkertben, a Nemzeti Emlékhely területén Szent István, Szent Imre, III. Béla, ... nyughelyén, pontosabban az afelett ácsolt színpadon: "hisz' ennél szakrálisabbat el sem képzelhet az, aki át akarja érezni a kor szellemét, szavát és minden ízét!"

A tény, a kép, a látvány - július 22.-től (legalább) augusztus 22.-ig, tehát legkevesebb egy egész hónapon keresztül - önmagáért beszél. Hogy mikor is? Hát, a nyár kellős közepén! Ám nem csupán, ugyanis nem is máskor épp, mint az államalapító királyunkként tisztelt és szentté avatott Szent István halálának évfordulóján, augusztus 15-én és temetésének napján, augusztus 20-án úgyszintén! Azért, hogy három napon 2500-2500 nézővel lehessen - idén augusztus 16-án, 17-én és 18-án átélni, hogy micsoda gyönyörűség is az, ha maga a Koronázó Bazilika romja és megannyi király és királyné nyughely biztosítja a gyönyörű színjátékhoz a díszletet, a háttért és a pótolhatatlan fílinget (étrsd: érzést, átélést). Több ez, mint egy érzés! 

Hogy hajdan Nagyboldogasszony napjától zarándokok ezreit fogadta és imádkozók, böjtölők százait látta viszont évről-évre ez a tér, legalábbis - ami biztos - Szent László idején mindenképp?

- Ugyan már, kedves Honfitárs, avagy Testvér! Hol van az már! Milyen prodzsiktban él? Írjon inkább egy ímélt, vagy tegyen a fészbúkon egy megjegyzést, ha annyira nem érti az új idők, új szelét! - mondja az a néhány, aki azt hiszi, de legalábbis hirdeti, hogy mellette a többség.

Aláírásgyűjtés már két okból is Székesfehérvár Koronázó terén!

ÍRJA ALÁ ÖN IS!
TISZTELJÜK KIRÁLYAINK KORONÁZÓ EMLÉKHELYÉT ÉS NYUGHELYÉT!
LEGYEN MÁSHOL SZÍNJÁTÉK!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
Melléklet: https://www.youtube.com/watch?v=UlHQ12C4fuU

Királysírokként tisztelt (?) helyek Fehérvár (hajdani Romkertjében, a) Nemzeti Sírkert és Emlékhelyén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése