2013. július 26., péntek

A királyi város meztelen, hisz' a bazári megoldás esztelen

Kipróbálták a zenélő szökőkutat a Magyar Király szálló előtt

Egy próba keretében csütörtökön este elindították a zenélő szökőkutat a Magyar Király szálló előtti téren. A jelenlevők láthattak két óriásbábot is a hat közül, amelyeket a Vörösmarty Színházban készítettek fehérvári diákok a Koronázási Ünnepi Játékokra.

A Fő utca rekonstrukciójának keretében két szökőkút is létesült, az egyik a Varkocs-szobor előtt található, itt burkolatba integrált vízjáték készült. A másik szökőkút a Magyar Király szálló előtt kapott helyet, ahol a fákkal és a víz kondicionáló hatásával javítja majd a tér klímáját. Ezen szökőkút interaktív és zenélő funkcióját a közönségnek egy próba keretében mutatták be csütörtök este.
A gyerekek azonnal birtokba vették a szökőkutat, s önfeledten futkároztak a hűs permetben a Magyar Király szálló előtt.  Fotó: Simon Erika (a képre kattintva a felvétel is megtekinthető)
Az esti programon a jelenlevők láthattak két óriásbábot is a hat közül, amelyeket a Vörösmarty Színházban készítettek fehérvári diákok a Koronázási Ünnepi Játékokra.
------------------------
Eddig a hír Fehérvár híroldalán: http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_114364&from=newsletter (ahol egy felvétel is megtekinthető az átadásról).

Sajnos nincs itt minek örülni. Nem szép még, ami fényLIK. Főként, ha LIK. Vajon bábok voltak királyaink, királynéink? Nem segít itt már más, csak a szókimondás!

Ócska, "óccó", idegenek által hidegen kivitelezett, idegen és közhelyszerű, mondva sem, de mégis csak művészeti semmit csinálás. Bohócoknak bohóckodás. Idétlenül időtlen Fő utca felújítás. Hol volt itt gondolkodás? Hol van itt történelmi gondoskodás? Bábozás és locsogás a Magyar Király Szálló nevének elidegenítése (Hotel Magyar Király) és szervesen kialakult terének eltörlése után, s ezért nem felelős a diák, meg a bámészkodó felnőtt és gyermek a mutatványos járdán. Magamutogató fröcskölés a trehányságból elmozdított Varkocs kapitány előtti hajdani gyönyörű naphalas, virágos medence helyén.

Varkocs szobor "anno" (balra - rég) és "inno" (jobbra - még) - szebb a bazári locsogás?

A Romkertben meg színházi "mulatság". Hol is?! A királyi és királynéi síroknál?! A hajdani koronázási templom(ban?) a Nagyboldogasszony Bazilikát és temetett nagyjainkat is megcsúfolván?!

Ennyi balfácán hegyén-hátán! Hiába figyelmeztetett számtalan szakmai és társadalmi szervezet, személyiség. Fel nem fogják, hogy mit tesznek, holott mindenki látja már, hogy a KIRÁLYI VÁROS MEZTELEN! Mi is lehetne más, ha a döntések körül ennyi az ESZTELEN!

Szomorú az egész, nem más. Sajnálom, hogy nem lehetett megállítani ezt a műszaki felújítással egybekötött - nemcsak - "illúziórombolást".

Ferenc (az öreghegyi)
ui: ezen nem sokat segít, de a teljesség kedvéért idetartozik: a Csitáry-kút rendezése szerencsére más, azaz az még egy el nem rontott megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése