2012. november 29., csütörtök

Találkozzunk Álom hava első napján - a várakozás előtt egy nappal - Kajászón!

Tisztelt Honfitársaink! Fejér megyei sorstársaink!
Tisztelt Sajtómunkatársak!
Tisztelt megyei országgyűlési képviselők!


Amint korábbi híreinkből értesülhettek róla, a kajászói Gazdatanács megbízásából a Fejér Szövetség 2012. december 1.-én, a Kajászói Művelődési Házba "Összefogás a Magyar Földért és Vidékért" Országos Munkaértekezletet és Szolidaritási Nagygyűlést hirdetett az NFA földbérleti pályázatok visszásságai és a földtörvény érdemi szakmai, társadalmi vitát mellőző tervezete miatt.

Az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a helyi gazdákat kizárva, a nyilvánosságot mellőzve írta ki Kajászó teljes állami földalapjára is a földbérleti pályázatokat. Számtalan kajászói pályázó ellenére egyetlen kajászói gazda sem jutott egyetlen négyzetcentiméter földbérleti lehetőséghez sem, azaz 20 évre kizárták őket saját településük állami földterületének műveléséből. A megkötött szerződések szabálytalanságai kirívók, ha nem is egyedüliek Fejérben avagy máshol azóta.


A kajászói gazdák már februárban (kajászói PETÍCIÓ) levélben fordultak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez és az NFA elnökéhez, Sebestyén Róberthez, mindhiába.

Reménykedtek még a gazdák abban, hogy a kormányzat féket vet a "föld-oligarchák" háttérben végzett kormányprogram ellenes tevékenységének, de mindhiába.


A kajászói gazdák ettől kezdve részt vettek minden lehetséges fórumon és támogattak minden kezdeményezést, amely az NFA pályázatok "visszásságára" fényt derít, mindhiába.

Ezután keresték meg az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület (Fejér Szövetség) tagjai az egyesület vezetőit, hogy kíséreljenek meg
országos összefogást szervezni azért, hogy a kormány szervezetei a kormány meghirdetett programjának megfelelően helyieket előnyben részesítő "földosztást" és ne helyi "földfosztást" hajtsanak végre. Az egyesület a Történelmi Alkotmányunkat Helyreállító Szövetséghez (TAHSZ) fordult, amelynek következtében került sor a két országos értekezletre "Nem én kiáltok, a föld dübörög", majd "A föld nem eladó" címmel, amelyek keretében több tucat szakmai és társadalmi szervezet álláspontjait egy "Nemzet- és Földvédelmi Közindítvány"-ban összesítették Tanka Endre egyetemi tanár, Morvai Krisztina EP képviselő, Ángyán József országgyűlési képviselő, Ács Sándorné öko-gazdasági vezető, Varga István közgazdász és számos szakmai tekintély és szervezeti képviselő véleményének figyelembevételével mind a készülő földtörvény, mind pedig a kormányprogrammal ellentétesen folytatódó NFA pályázati elbírálás ügyében. Mindhiába; érdemi válasz nem érkezett.

A kudarcok láttán az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület a Fejér Szövetséghez fordult, melynek alapító okirataiban (2010) kiemelt jelentőséggel bír a
társadalmi ellenőrzés és törvényességi felügyelet, különös tekintettel - többek között - a földvédelmi kérdésekre.

Ezután került sor (2012, szeptember 4-én) a kajászói gazdák, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség közös szervezésében a kajászói gazdatanácskozásra, amelynek előadó vendége ismét Ángyán József egyetemei tanár volt, s amely értekezleten a résztvevők egyhangúlag fogadták el azt a kajászói kiáltványt, amelyet újfent, mint Közindítványt juttattak el az illetékesek kezébe. Ezen a napon alakult meg a kajászói Gazdatanács. Mindhiába. Válasz továbbra sem érkezett.

Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület - Fejér Szövetség ekkor nyílt (tértivevényesen kézbesített) levélben fordult a megye összes országgyűlési képviselőjéhez, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is, az NFA földbérleti pályázatok kérdésében (és mellékelte a levélhez Ángyán József legfrissebb tanulmányát  és a kajászói kiáltványt) és egyúttal a földtörvény társadalmi vitájának elmulasztása miatt Kövér László házelnökhöz. Mindhiába, válasz egyetlen országgyűlési képviselőtől érkezett ugyan, de a kajászói földbérleti pályázatok és a földtörvény ügyében előremutató lépés továbbra sem történt.

Kimerítve minden türelmes lehetőséget, a Gazdatanács és a támogatók szövetsége úgy döntött, nem tűr halasztást a törvényesség helyreállítása Kajászón és utolsó figyelmeztetésként 2012. október 17-én "Őszi határszemle" címmel lefoglalta (mintegy közbirtokosságba vonta) a minden kétséget kizáróan törvénytelenül illetéktelen kezekbe juttatott állami földterületet, amelyről tájékoztatta az NFA elnökét és a vidékfejlesztési minisztert. Mindhiába, érdemi válasz az illetékesektől nem érkezett, amelyet a Gazdatanács elfogadásnak értelmezett.

A Gazdatanácshoz 2012. november elején sorra bejelentések érkeztek arról, hogy a törvénytelen szerződéssel rendelkező bérlő szántásba kezdett az októberben lefoglalt területen. A törvénytelenség felszámolása, a helyiek minden kísérletének arcátlan mellőzése ettől kezdve már nem csupán kajászói ügy lett. A Gazdatanács és az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület 2012. november 11-én közösen úgy döntött, hogy a "
törvénytelenség jogot nem alapít" elvét érvényesítendő meghirdeti az "Őszi szántás" akciót, és a bérlő által jogtalanul elnyert (6000 aranykorona értéket meghaladó) területet körbekerítve ugyancsak szántásba kezdett, majd másnap reggel be is jelentette a birtokbavételt és mivel néhány nap múlva a törvénytelen bérlő folytatta a szántást birtokvédelmi kérelmet
is nyújtott be az illetékes körjegyzőnek.

A kormány, az NFA, a Vidékfejlesztési Minisztérium
egyetlen egyszer sem cáfolta a kajászói Gazdatanács állítását, azonban büntetőjogi felelősségre vonással fenyegették meg és fenyegetik továbbra is a rendőrség bevonásával a törvényesség helyreállításáért küzdőket, azonban a kajászói Gazdatanács végleges döntést hozott a folytatás mellett.

A Fejér Szövetség 2012. november 16-án megtartott
rendkívüli sajtótájékoztatóján ezért hirdette meg az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Országos Munkaértekezletet és Szolidaritási Nagygyűlést.

A következő napokban pedig az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület
bírósági keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez az érintett földbérletre megkötött bérleti szerződés semmisségének kimondása érdekében, majd 2012. november 26-án (hétfőn) az egyesület közgyűlését követően a kajászói Gazdatanács tagjai kérvénnyel fordultak az NFA-hoz, hogy az aláíró kajászói gazdákkal megkötendő megbízási szerződéssel állítsák helyre a törvényességet.

Ezért is
kérjük Önöket,
- honfitársainkat, megyei sorstárainkat, hogy részvételükkel támogassák a kajászói Gazdatanácsot, s ezáltal a helyi gazdatanácsok megalakulását, a helyi gazdák érdekeinek érvényesítését!
- megyei országgyűlési képviselőket, hogy vegyenek részt a Szolidaritási Nagygyűlésen és nyilvánítsanak véleményt az Önöknek még szeptember elején kézbesített nyílt levél tárgyában!
- sajtóképviselőket, hogy biztosítsanak lehető legnagyobb nyilvánosságot e rendezvénynek!

Igazságot Kajászónak!

Számítunk a magyar földügyekért aggódó és a kajászói törekvéseket támogató minden honfitársunk részvételére!

Tisztelettel és barátsággal:
Böcsödiné Csányi Zsuzsanna és Dr. Boór Ferenc
Tel: +36303464792 és +36302038648
Kajászói Gazdatanács - Fejér Szövetség


MUNKAÉRTEKEZLET ÉS SZOLIDARITÁSI NAGYGYŰLÉS 
/KAJÁSZÓ, 2012. DECEMBER 1./
Előzetes jelentkezés: fejerszovetseg@gmail.com (tárgy: Igazságot Kajászónak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése