2012. október 28., vasárnap

Ifjú Tompó Glatz malac(kot)kodá(c)s(olás)áról

A Glatz Ferenc holdudvarába tartozó Történelemtanárok Egylete tiltakozik az új történelmi kerettanterv ellen

2012. október 26. 18:09
Ifj. Tompó László - Hunhír.hu, http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=58742/

Történelemtanításunk függvénye, miként viszonyulnak nemcsak múltunkhoz, hanem jelenünkhöz is diákjaink, ezért soha eléggé nem hangsúlyozható a történelemtanárok felelőssége, akiknek hivatalos fedőszerve, az őseinket görbe hátú bunkókként jellemző Glatz Ferenc holdudvarába tartozó Történelemtanárok Egylete egyenesen tiltakozik a Hoffmann Rózsa által tervezett új történelmi kerettanterv ellen.

Azért, mert szerintük reá „a nemzeti identitástudat nacionalista túlhajtása”, a „nemzeti és honvédő tematika felülprezentálása” és a kiegyezés utáni „demokratikus követeléseket megfogalmazó ellenzék”, kiváltképpen a „hazai szociáldemokrata párt” tevékenysége bemutatásának mellőzése, pláne a Horthy-korszak pozitív ábrázolása jellemző.

A Történelemtanárok Egylete 2012. október 25-én saját honlapján tizenhárom pontban közzétett állásfoglalása elfogadhatatlannak tartja, hogy történelemtanításunk új tervezetében „nem vagy alig jelenik meg a szociális érzékenység, a demokratikus értékek és intézmények tisztelete”, viszont „annál inkább a nemzethez (annak vezetőihez) kritikátlanul hű alattvaló képe”, különösen, ami régmúltunkat, így II. Rákóczi Ferencet illeti, pedig káros „a nemzeti identitástudat nacionalista túlhajtása”, a „nemzeti és honvédő tematika felülprezentálása” és a kiegyezés utáni „demokratikus követeléseket megfogalmazó ellenzék”, kiváltképpen a „hazai szociáldemokrata párt” tevékenysége bemutatásának mellőzése, pláne a Horthy-korszak pozitív ábrázolása.

Az ország valamennyi történelemtanára nevében közzétett nyilatkozat valahogy kísértetiesen emlékeztet a hazai szabadkőművesek példaképei egyikének tekintett Vázsonyi (Weiszfeld) Vilmos (1868-1926), a (harmadik) Wekerle Sándor vezérelte kormány igazságügyi minisztere
Még 1903-ban a debreceni Kereskedelmi Csarnokban a párbajkérdésről tartott előadásában elhangzott panaszára, amelyben a magyar történelemoktatást kárhoztatta, amiért a serdülő ifjú „nem hall nagy szellemekről, tudósokról, hanem a hős Kinizsiről, aki fél kezével emelgette a malomkövet, húsz törökkel vívott egyszerre s egy-egy megölt törököt fogott a kezébe, egyet a fogai közé és úgy táncolt”, holott ha „az ifjúság folyton a vérontás glorifikációját [dicsőítését – Ifj. T. L.] hallja és olvassa, természetes, hogy benne föléled a vérszomj s a szelídített kultúrbestia ver gyökeret”.

A történelemtanárok persze már akkor sem tiltakoztak, helyettük fővárosi magyar diákok követelték fővárosunkban tartott tüntetéssorozatukkal Vázsonyi képviselőházból való azonnali távozását, sikertelenül, s úgy tűnik, Hóman Bálint kultuszminiszterünk alábbi, 1938-ban megfogalmazott („Magyar sors – magyar hivatás” című, 1942-ben megjelent kötetében olvasható) gondolatai is süket fülekre találtak s találnak, miszerint „a történettanítás célja a társadalom műveltségének kiegészítése a nemzet és az emberiség múltjának ismeretével, kiegészítése az iskolai tanulmányok során felvázolt világképnek, ami nélkül nincs eligazodás korunk bonyolult életformái és súlyos problémái közepette, célja továbbá a keresztény erkölcsiségtan és a nemzeti gondolaton épülő erkölcsi világszemlélet megvilágítása és alátámasztása”.

Tiltakozzon a Glatz Ferenc holdudvarához tartozó Történelemtanárok Egylete bármennyire is a Hóman Bálint-i gondolatot újrafogalmazó új történelmi kerettanterv ellen, bízunk benne, hogy zsigeri magyarellenessége egyre sűrűbb kinyilvánításai után eljön az idő, amikor annyira elege lesz tevékenységéből a most még elhomályosult szemű, de végsőkig el nem vakítható tanároknak s diákoknak, hogy szedheti sátorfáját, s oda kerül, ahová való.

1 megjegyzés:

  1. amugy ez a 'tiltakozas' es a 'tanterv' valszeg mesterseges cirkusz.-annal jobban van hamisitva a tortenelem

    ezek a 'konfliktusok' azer vannak hogy csak hogy tereljenek

    VálaszTörlés