2012. szeptember 1., szombat

Az igazság napja van - A Mikó Kollégiumért


„Kísértet járja be Romániát: a kommunizmus kísértete” – írhatnánk át Marxot. A XXI. századi egységesülő Európa egyik tagországában feltámadt a múlt: a kommunisták és örököseik ismét a totális hatalomátvételt tűzték ki célul, az ország Alkotmányát, a törvényeket és szabályokat megsértve minden hatalmi ágat a kezükbe akarnak kaparintani.

A politikai visszarendeződésen túlmenően további aggodalomra ad okot az, hogy az – elvileg – független igazságszolgáltatás nem ismeri el a magántulajdonhoz való jogunkat. Az egész nyugati világgal, ezen belül pedig az Európai Unió eszméjét megalapozó értékközösséggel szembemegy az a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási ügyében hozott bírósági ítélet, amely jogos tulajdonától fosztja meg református egyházunkat és erdélyi magyar közösségünket, továbbá börtönbüntetésre ítéli azokat, akik a törvények értelmében lehetővé tették a visszaszolgáltatást.

Ezt nem hagyhatjuk. Éltünk már kommunista diktatúrában, és többé nem kérünk belőle.
A 2012. szeptember 1-jére meghirdetett Igazság Napján Sepsiszentgyörgyön békés, alkotmányos keretek között ismételten álljunk ki igazunk mellett.
Ne engedjünk '89-ből!

Tőkés László, EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke
Nagyvárad, 2012. augusztus 27.

Kedves Barátaink!
Szeptember 1-én az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács felhívására Sepsiszentgyörgyön,a Székely Mikó Kollégium előtt,  helyi idő szerint 12 órakor,  tüntetés lesz a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása, Markó Attila és Marosán Tamás, az Ingatlan-visszaszolgáltatási Bizottság két tagjának igazságtalan elitélése ellen. 
Ezzel egyidőben, Budapesten, szeptember 1-én 11 órakor  Románia budapesti Nagykövetsége (1146 Budapest, XIV. kerület, Thököly út 72. ) )előtt is hasonló megmozdulásra kerül sor a Székelyföldért Társaság kezdeményezésére (megközelíthető a 7-es, 173-as bussza, 74-es trolival, 25-ös busszal).
Arra kérünk mindenkit vegyen részt ezen az eseményen bizonyítva az összefogást és a magyar érdekekért való önzetlen kiállást.
Tiltakozásunknak adjunk hangot aláírásunkkal is a http://13020.ro/ honlapon.
Budapest, 2012.08.30.
B. Kis Béla
elnök
Erdélyi Magyarok Egyesülete

"Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója." Kós Károly


Felhívás


Markó Attila és Marosán Tamás, az Ingatlan-visszaszolgáltatási Bizottság két tagja azért kapott három év börtönbüntetést, mert a munkájukat végezték. Az ő esetükből kiindulva minden becsületes erdélyi magyar ember, aki a közösségért dolgozik, számíthat arra, hogy az ő sorsukra jut.

Ne engedjük, hogy ez megtörténjen! Szeptember 1-én történelmi pillanat előtt állunk, amelynek beteljesítése csak közösségünk erején múlik. Ehhez pedig minden magyar ember egyéni erőfeszítésére van szükség. Minden alkalommal, amikor közösségi jogokról volt szó, az erdélyi magyarok összezárták soraikat, és egységesen cselekedtek.

Meggyőződésem, hogy így lesz ez szeptember 1-én is, amikor Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégium előtt az igazságtalanság ellen tüntetünk!

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke
Kolozsvár 2012. augusztus 22.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség felhívással fordul az erdélyi magyar nemzetközösség fele, és arra kér minden jószándékú és az igazság mellett elkötelezett magyar embert, hogy szeptember 1-én, déli 12 órakor jöjjön el Sepsiszentgyörgyre, és fogjon össze az Igazság Napján.

Szeptember 1-én közösen tiltakozunk a közösségünket ért támadás ellen, hiszen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása súlyos következményekkel jár. A bírósági döntés alapján Nagyváradtól Nagyenyedig, Szatmárnémetitől Kézdivásárhelyig és Marosvásárhelytől Aradig bármikor elvehetik azokat a történelmi múlttal rendelkező iskoláinkat, amelyeket az elmúlt 22 évben sikerült visszaszereznünk.
"A tüntetés forgatókönyve
a következőképpen zajlik majd: 11.30-kor megkondulnak a város templomainak harangjai, minden sepsiszentgyörgyi polgár, illetve máshonnan érkező résztvevő a saját felekezete temploma előtt elmond egy közös imát, majd onnan indul a demonstráció helyszínére, a Székely Mikó Kollégium sarkánál felállítandó színpadhoz. A 12-kor kezdődő demonstrációnaz erdélyi történelmi egyházak képviselői, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Tőkés László EP-képviselő is felszólal. " 

Székelyföldért Társaság felhívása
Az Igazság Napja Budapestenszeptember elsején tüntetés Románia magyarországi nagykövetsége előtt.
A Székelyföldért Társaság teljes mértékben egyetért a sepsiszentgyörgyi "Igazság Napja" tüntetés szervezői által megfogalmazott, a Református Székely Mikó Kollégium újraállamosítása elleni tiltakozással. A tiltakozást támogatva - s kiegészítve azt az államosított egyházi ingatlanok visszaadását minden eszközzel hátráltató román gyakorlat elleni, illetve a román kormánynak a magyar anyanyelvi oktatás elsorvasztási törekvései elleni tiltakozással - hívunk és várunk minden Magyarországon élő székelyt, erdélyi gyökerekkel rendelkező magyart és a határon kívül rekedt magyarok ügyével együtt érző embert
szeptember elsején délelőtt 11 órára a budapesti román nagykövetség elé (XIV. kerület, Thököly út 72. Izsó u. sarok),
hogy elégedetlenségünknek együtt adjunk hangot. Meg vagyunk győződve arról, hogy a székely közösség fent említett gondjait maradéktalanul csak az autonóm Székelyföld jogrendszere tudja orvosolni.
Tizenkilenc év telt el azóta, hogy az Európa Tanács - Románia csatlakozási kérelmére vonatkozó véleményezésében (176/1993) - felszólította a román kormányt az egyházi javak teljes visszaszolgáltatására. Itt az ideje, hogy két évtized elteltével emlékeztessük a román kormányt és az Európa Tanácsot Románia vállalt és azóta sem teljesített kötelezettségeire. Ezért kérjük, aki teheti, hozzon magával nagyméretű (akár kartonból készített) faliórát, homokórát, székely zászlót, autonómia feliratú táblát, hogy a nagykövetség ablakaiból is láthatóak legyenek tüntetésünk követelései.
Felkérjük a magyar történelmi egyházakat, hogy vállaljanak szolidaritást az erdélyi történelmi egyházaknak az államosított ingatlanjaik visszaszerzésért folytatott küzdelmével, és a vasárnapi istentiszteleten hozzák híveik tudomására a szeptember elsejére tervezett demonstrációnkat.
Budapest, 2012. augusztus 23.
György-Mózes Árpád
elnök
Székelyföldért Társaság
Kedves Gyülekezeti Tagjaink, Erdélyiek,Barátaink!
            Az erdélyimagyarság nagyon súlyos sérelme asepsiszentgyörgyi Református Székely MikóKollégium visszaállamosításának kísérlete,a kötelességüket teljesítő egyházi ésállami tisztviselők börtönbüntetésreítélése. 
           Ez az ügy csak a legarcpirítóbb azok között,amelyek az erdélyi magyarság számára új,kétségbe ejtő politikai tendenciát jeleznek.Már nem csak a Ceausescu diktatúra alatt elvettjogok és intézmények visszaszerzése haladcsigalassúsággal, az elért kevés is bármikorvisszavehetővé vált, teljes jogbizonytalanságkeletkezett. Ebben a helyzetben az erdélyimagyarság ismét úgy küzd megmaradásáért,hogy az egyúttal a románság elemi létérdekeis.
           Az Erdélyi Gyülekezetben évek óta mindenszerda reggel így imádkozunk: „Kérjük,Te világosítsd meg azok szívét és értelmét,akik úgy hiszik, akkor gazdagodnak, ha másoktólelvesznek! Te ízleltesd meg a méltányosság ésigazság jó ízét, Te tedd az ellenségeketfelebarátokká!  Kérünk, Te tartsd meghitünket a jó és igaz ügyekjövőjében!”
         Ezzel a lelkülettel kérünkmindenkit Erdélyben és Magyarországon, hogyönzetlenül, áldozatkészen és összefogásratörekedve vegyen részt e rossz folyamatmegállítását célzó egyházi-közéletimegmozdulásokban.
          Gyülekezetünkkaritatív és kulturális központjában, aReménység Szigetén szeptember 1-jén 11 órakorkezdődik istentisztelet és annak keretében11.30-kor – az egyházkerület összestöbbi templomához hasonlóan – erreemlékeztetve fog megszólalni a harang.
Budapest, 2012. augusztus 31.
                      LovasJózsefné                                             Dr. Zalatnay István
                          főgondnok                                                    vezető lelkész
FELHÍVÁS
           A Református Székely Mikó Kollégiumvisszaállamosításának kísérlete az erdélyimagyarság számára új, kétségbe ejtőpolitikai tendenciát jelez: nem csak a diktatúraalatt elvett jogok visszaszerzésecsigalassúságú, az elért kevés is bármikorvisszavehetővé vált, teljes jogbizonytalanságkeletkezett. Az erdélyi magyarság ezért ismétúgy küzd megmaradásáért, hogy az arománságnak is elemi létérdeke. Az ErdélyiGyülekezet minden héten imában kéri Istent,hogy „világosítsa meg azok szívét ésértelmét, akik úgy hiszik, akkor gazdagodnak,ha másoktól elvesznek!” Ezzel alelkülettel kéri az önzetlen, áldozatkész ésösszefogást kereső részvételt e rosszfolyamat megállítását célzóegyházi-közéleti megmozdulásokban.
Budapest, 2012. augusztus 31.
 
                      Lovas József                                                Dr. Zalatnay István
                        főgondnok                                                       vezető lelkész
Fokozódó székely ellenállás a Székely Mikó Kollégium ügyében – álljon ki most minden magyar a székelyek mellett

Szeptember 1-én az utóbbi évek legnagyobb szabású erdélyi magyar tüntetését hirdették meg a jelenleg még ki tudja meddig az Erdélyi Református Egyház tulajdonát képező sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében. Amint emlékezetes évekkel korábban a hatályos restitúciós jogszabályok értelmében a székelyföldi magyar oktatás egyik fellegvárának számító intézmény egyházi tulajdonba történő visszaadása iránt intézkedtek magyar és román illetékesek. Utóbb büntetőeljárást indítottak ellenük és első fokon a két magyar döntéshozót három év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, a román hivatali ember felfüggesztettet kapott.
Ezzel a drákói és nyilvánvalóan törvénytelen, és egyúttal az emberi jogi nemzetközi egyezményeket sértő döntéssel a román állam egyértelművé tette, hogy nem kívánja folytatni a kommunizmus idején elrabolt egyházi javak magyar érdekeltségű egyházi szervek részére történő visszaadását, sőt börtönbe kívánja juttatni azokat, akik az egyébként a visszaadást elrendelő jogszabályok szellemében jártak el, mint például a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Kollégium ügyében is. Összességében pedig lábbal tiporja a székelyek önrendelkezési jogát. Erre határozott és egyértelmű nemet kell mondani és ki kell állni a törvénytelenül elítéltek, továbbá a kiemelkedő magyar intézmény megvédése mellett.
Hetekkel korábban Sánta Imre bikfalvi református lelkész állandó tiltakozásba kezdett az épületnél és kezdeményezésére szeptember elsején egész Erdélyből és Csonka-Magyarországról több tízezres tiltakozó tömeget várnak Sepsiszentgyörgyre a 12 órakor kezdődő tüntetésre.
Személyesen érint az ügy, többszörösen is: anyai nagyapám édesanyja (dédanyám) és anyai nagyapám feleségének édesapja (dédapám) székely, jómagam 2010 májusa, azaz országgyűlési képviselővé választásom óta kiemelt feladatomnak tekintem a székely önrendelkezési küzdelmek (ennek szerves része a saját oktatási rendszer működtetése, a koszovói albánok többek között ezzel is értek el sikereket) sikerének előmozdítását az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának tagjaként is.
Örvendetes ez a kemény ellenállás a nyilvánvaló justizmorddal, a székelység önrendelkezésének ezen durva megsértésével szemben, amellyel nemcsak a román állam, hanem a nemzetközi közösségnek is üzen a magyarság. Strasbourgban az Európa Tanács Parlametni Közgyűlésein rendszeresen tapasztalom, hogy számos nemzet folyamatosan hangot ad nemzetközi jogi és emberi jogi követeléseinek, ezt teszem magam is a magyar igazság érvényesítése érdekében. Nagyon hiányoztak azonban eddig az ilyen és ehhez hasonló kemény, bátor közösségi kiállások, amelyek világossá teszik Európa döntéshozói számára, hogy addig béke és nyugalom nem lesz a térségben, amíg a magyar önrendelkezési igényeket nem teljesítik. Az ügyet az Európa Tanács közgyűlése elé viszem az októberi őszi ülésszakon.
Mindenkit arra kérek, hogy látogasson el ide és írja alá a tiltakozó szolidaritási petíciót (jómagam is aláírtam 4789. helyen), buzdítson erre minél többeket, tovább ha teheti, akkor szeptember 1-én Spesiszentgyörgyön vegyen részt a Kárpát-medence minden területéről érkező magyarok részvételével tartandó tüntetésen, hogy megmutathassuk a román államnak, hogy az erdélyi magyarság jogfosztásának egyszer és mindenkorra vége és most már halaszhatatlan az ET Parlamenti Közgyűlés 1832/2011 határozatának megfelelően a népszavazással megerősített, Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott Székelyföldi Autonómia Statútum törvénybe iktatása és életbe léptetése megfelelő jogi, intézményi és pénzügyi garanciák, továbbá nemzetközi szervezetek ellenőrzés mellett.
Gaudi-Naqy Tamás
országgyűlési képviselő,
a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője
További kapcsolódó hírek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése