2012. június 6., szerda

Méltóbb napon nem is adhatott volna hírt az FMH a Horthy szoboravatásról

Az ünnepélyes avatáshoz egész napos rendezvény társul
Újabb szobor Horthyról

Csókakő – Június 16-án leplezik le a községben Horthy Miklós mellszobrát. Az alkotást közadakozásból, több civil szervezet összefogásával, a Trianon emlékmű mellett állítják föl.

2012. június. 04. hétfő | Szerző: B. Kiss László | forrás: http://fmh.hu/hirek/20120604_horty_szobor

Már áll a vár alatt, a Trianon emlékmű szomszédságában az a kőfallal kerített posztamens, amelyre Horthy Miklós mellszobra kerül. Az alkotást a csákberényi Máhr Ferenc készíti kőből, amely bronzosítva lesz – tudtuk meg Fürész György polgármestertől. A szobor felállítását a Vértesalja Gyermekei nevezetű szervezet kezdeményezte, s több civil szervezet is csatlakozott hozzájuk. A kormányzó szobrát közadakozásból állítják föl, az adományozók között zsidó származású személyek is vannak – állítja a polgármester. Fürész György elismeri: Horthy szerepét illetően nincs közmegegyezés, de miként is lehetne, amikor sokáig beszélni sem lehetett a kormányzóról – teszi hozzá.
A kormányzó mellszobrát a Trianon emlékmű mellett állítják föl (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A szobor felállításához – egyhangú – hozzájárulását adta az önkormányzati testület. Ami a lakosság véleményét illeti: az 1300 lelkes falut nem volt nehéz megszondáztatni. Itt is találkoztak ellenvéleménnyel, a többségnek azonban nem volt kifogása a szobor ellen – mondja a polgármester. A szobor 16 órai avatását egész napos rendezvény köríti. Vásározók, hagyományőrzők felvonulása, kulturális produkciók, illetve az Ossian, a Kalapács és az Akusztika, valamint a Romantikus erőszak koncertje szerepel a programban a Fejér Szövetség honlapja szerint.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Vonatkozó bejegyzéseink:
2010. december 5. SZÁMOK és VETÉSEK 
2010. november 17. A Nemzet Székelykapuja - avató 
2011. május 15. Dicsőség a hősöknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése