2011. szeptember 2., péntek

Na jó! Akkor még utoljára egy beharangozó Csókakőre - az FMH és a Fehérvár Rádió jóvoltából

Történelmi hétvége, várjátékok Csókakőn

Csókakő - Pénteken koncert, szombaton hagyományőrző bemutatók és helyi művészeti produkciók, vasárnap pedig Fejér vásár, történeti előadásokkal. Ez a várjátékok, dióhéjban.

2011. szeptember. 01. csütörtök | Szerző: Kővári Gabriella
forrás: fmh online, http://fmh.hu/programtipp/20110901_varjatekok_csokakon?s=rel




Évek óta sok érdeklődőt vonzanak a Csókakői Várjátékok kosztümös harci, lovagi bemutatói (Fotó: FMH-archív)

Rovásírásos helységnévtábla avatásával veszi kezdetét  pénteken 17 órakor az immár tizenharmadszorra megrendezett Csókakői Várjátékok.  19 órakor megnyílik a borutca, majd 21 órakor az Ismerős Arcok zenekar koncertezik.

Szombaton 10 órakor a magyar történelem harcos  fejezeteit  - várostromot, lovagi tornát, bajvívást - keltik életre a  Várbarátok Társasága Lovagi Tagozata, a Csókakői Szabad Királyi Íjászok és a Csókakői Hunok. 15 óra 20 perckor nyújtják át a Csókakőért érdemrendet és a Csókakő legszebb portája kitüntető címeket. 19.30-tól a Vörösmarty Színház  művészei, Váradi Eszter Sára és Keller János ad elő operett- és musicaldalokat. Az estet a csókakői Viking együttes utcabálja, majd 22 órától tűzijáték zárja.
Az első csókakői Fejér vásárt vasárnap rendezik meg. A hagyományőrző rendezvényen harci, lovas és  íjász bemutatókat tartanak, néptáncegyüttesek lépnek fel. Magyarságkutatók és közéleti személyiségek, mint Kiszely István, Bogár László, Bakos Batu, Rozgics Mária ad elő a szent koronáról, a tarsolylemezek üzeneteiről,  a magyarok  ősműveltségéről. 16 órakor a borutcában egy országos akció,  a Koccintás 2011 részeként egyszerre koccinthatnak a jelenlevők. Az esti szertüzet a Csókakői Hunok és a Föld(d)obolók rakják meg.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hagyományőrző fesztivál Csókakőn
2011.09.01. 13:59
forrás: http://www.fehervarradio.hu/index.php?pg=news_12_40476

Első alkalommal rendezik meg a Csókakő-váraljai Fejér Vásárt szeptember 4.–én a Csókakői Várnapok keretében.

A hagyományteremtő programot a Csókakői Hunok és a Fejér Szövetség szervezi. Az esemény 9 óra 20 perckor felvonulással kezdődik, amelyen részt vesznek Fejér megyei, így csókakői, szabadbattyáni és fehérvári lovas illetve gyalogos íjászok, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje valamint a Fehérvári Huszár Egyesület. A színpadon zenés produkciók szórakoztatják a közönséget és lesznek előadások is az ősi gyógyászatról, a magyarság gyökereiről, emellett kézműves és harci bemutatók várják a látogatókat Csókakőn vasárnap 22 óráig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése